latinica  ћирилица
18/09/2015 |  20:07 | Аутор: РТРС

У свијету милијарде неухрањених

Упркос паду броја гладних у свијету, неухрањена је готово свака трећа особа иако расте и број гојазних, упозорава међународна установа за безбједност хране "International Food Policy Research Institute".
Анорексија - Фото: илустрација
АнорексијаФото: илустрација

У новом извјештају под називом "Global Nutrition Report" наводи се да је у свијету више од 160 милиона дјеце прениско за своју доб због неухрањености, наводи портал Плива.

Број гладних у свијету је пао, али је гојазност порасла између 2010. и 2014 у "свакој појединој земљи" и једна од 12 особа данас има дијабетес тип 2, наводи се у извјештају.

Дијабетес код одраслих особа у порасту је у 185 земаља, а стабилан је или у паду у само пет држава.

- Људи на неухрањеност често често гледају као проблем гладне дјеце у најсиромашнијим земљама, али она је данас присутна у различитим облицима и погађа све земље, богате и сиромашне - каже један од коаутора извјештаја.

- Данашње стварно лице неухрањености је истовремено постојање проблема у прехрани уз крајњу несташицу хране и гојазност - додаје.

У свијету двије милијарде људи не једе довољне количине витамина и минерала и зато су неухрањени, а 1,9 милијарде одраслих има вишак килограма или је гојазно.

Узрочник 45% смртности дјеце млађе од пет година повезан је с неухрањеношћу. Такво је стање у пет великих земаља у развоју - Бангладешу, Демократској Републици Конгу, Етиопији, Нигерији и Пакистану и имаће тешке посљедице по развој тих земаља.

У извјештају објављеном прије самита Уједињених нација на којем би земље чланице требале сугласити скуп нових циљева одрживог развоја за смањење сиромаштва у свијету, препоручује се владама да троше више од садашњих 1,3% својих прорачуна на програме везане уз прехрану.

- Народ не може напредовати према остварењу свог пуног потенцијала ако прво не ријеши проблем неухрањености, упозорио је аутор извјештаја.