latinica  ћирилица
18/09/2015 |  20:39 | Аутор: СРНА

Јахорина: Балкански конгрес радиолога

На Јахорини је вечерас отворен дводневни Балкански радиолошки конгрес, на којем ће учествовати више од 200 еминентних стручњака земаља бивше Југославије.
Балкански радиолошки конгрес - Фото: СРНА
Балкански радиолошки конгресФото: СРНА

Поздрављајући учеснике скупа, предсједник Струковних медицинских радиолога и дипломираних инжењера медицинске радиологије Републике Српске Веселко Вуковић истакао је да је циљ конгреса да стручњаци из Српске размијене искуства са колегама из региона ради унапређења струке.

- Осим едукације и размјене искустава, велики значај овог скупа је што омогућава упознавање и умрежавање еминентних стручњака из Фоче, Бањалуке, Сарајева, Тузле, Београда, Загреба, Новог Сада, Мостара, Добоја, Приједора - рекао је Вуковић.

Предсједник Организационог одбора Дејан Павловић рекао је да ће специјалисти радиолошке дијагностике, инжењери медицинске радиологије и универзитетски професори током дводневног скупа размјењивати мишљења и искуства о кориштењу радиологије у скрининг програмима, о квантитету и квалитету у радиологији, о радијационој безбједности и међународним стандардима.

- Биће ријечи и о нефропатији, радиолошким дијагностичким методама и лијечењу дјеце и одраслих. Учесници ће размотрити и напредак у дијагностификовању болести радиолошким методама, те о могућностима бржег и ефикаснијег лијечења које ова грана медицине пружа осталим, нарочито у болничком и клиничком лијечењу - додао је Павловић.

Учесницима конгреса ће о овим и осталим темама на дводневом конгресу говорити еминентни стручњаци из Фоче, Бањалуке, Сарајева, Тузле, Београда, Загреба, Новог Сада, Мостара, Добоја, Приједора, најављено је из Организационог одбора конгреса.