latinica  ћирилица
29/09/2015 |  13:48 | Аутор: СРНА

Караџић: УН И СЗО Да спроведу истрагу о обољелима у притвору

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас да УН и Свјетска здравствена организација спроведу истрагу о повећаном броју малигних обољења међу притвореницима Хашког трибунала.
Радован Караџић - Фото: AP
Радован КараџићФото: AP

Караџић је током Статусне конференције која је одржана о његовом здрављу констатовао да је неуобичајено да се на тако малом простору какав је Притвор појави тако велики број обољелих и указао да је неопходно да се утврди шта је посриједи, те да се прекине галопирајући раст малигнитета.

Захтјев за истрагу о томе како притворски систем утиче на здравље притвореника, Караџић је засновао на тврдњи да је од његовог доласка у љето 2008. године једанаест притвореника обољело од малигних обољења, а најмање осам од других тешких болести, преносе београдски медији.

"Холандски притворски систем није за крхке људе у трећем добу", рекао је Караџић и додао да је особље притвора "одлично", али су правила бесмислена.

Караџић је потврдио да је 28. августа био "најхитније" оперисан због упале жучне кесе, непосредно пошто се Расправном вијећу пожалио на здравствене тегобе.

"Захваљујући вашој интервенцији, истога дана су ме послали на ултразвук, гдје су видјели да је жучна кеса у крајњој фази... Сутрадан бих већ пожутио. Истог дана, најхитније сам оперисан", нагласио је Караџић и додао да му је био повећан ниво шећера у крви, а да је сада стабилизован.

Он је нагласио да је физички активан и да се свакодневно бави спортом.

Предсједавајући судија Огон Квон рекао је да расправно вијеће "с олакшањем" констатује да се Караџић сада добро опоравио од операције и да његовом здрављу придаје "највећу важност", додавши да је за услове у Шевенингену на које Караџић упућује надлежна притворска управа и Секретеријат суда.

Судија Хауард Морисон позвао је Караџића да Вијеће убудуће раније извјести о свом здрављу и нагласио да су за његове проблеме са жучном кесом сазналу "врло касно".