latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:28 | Аутор: СРНА

Од кардиоваскуларних болести оболијева 15 одсто становништва Српске

Од укупног броја умрлих у Републици Српској половина умире од кардиоваскуларних болести, изјавио је национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести Душко Вулић.
Бањалука - обиљежен Свјетски дан срца - Фото: СРНА
Бањалука - обиљежен Свјетски дан срцаФото: СРНА

Вулић каже да, према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, 15 одсто становништва оболијева од кардиоваскуларних болести.

- Забрињавајуће је то што има све више људи који оболијевају у трећој и четвртој деценији живота. Што се тиче фактора ризика, кључни су повишени крвни притисак, повишена масноћа и шећер у крви, пушење, недовољна физичка активност и нездрава исхрана - рекао је Вулић новинарима у Бањалуци поводом Свјетског дана срца.

Он је додао да је циљ здравства у Републици Српској, али и у цијелом свијету, да до 2025. године за 25 одсто буде смањен број пријевремено умрлих од кардиоваскуларних болести.

- Баш због тога, широм Српске поводом Свјетског дана срца, правимо акције да бисмо подстакли становништво да контролише своје здравље. Међутим, акцијама се највише одазивају наши пацијенти и старији грађани - рекао је Вулић.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да ресорно министарство дјелује у три правца - превенција, рана дијагностика и лијечење.

- Подржавамо неколико програма превенције који се одвијају у свим здравственим установама, а односе се на утврђивање фактора ризика који доприносе појави кардиоваскуларних болести - напоменуо је Латиновић.

Други правац дјеловања, истиче Латиновић, јесте рана дијагностика и на том плану Министарство развија кардиолошке службе у оквиру болница које су опремљене савременом ултразвучном дијагностиком.

- Круна дијагностике су инвазивне кардиолошке лабораторије које се тренутно налазе у Бањалуци и Бијељини, али ћемо у наредном периоду покушати да и неке друге дијелове Српске покријемо са оваквим услугама - нагласио је Латиновић.

Говорећи о лијечењу, Латиновић каже да се оно односи на врло специфичне терапије за лијечење хипертензије, повишених вриједности холестерола и шећера у крви, што је превенција појаве акутног инфаркта миокарда и других кардиоваскуларних болести.

Он је посебно истакао значај лијечења ране фазе акутног инфаркта миокарда.

- Центар за интервентну кардиологију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске оспособљен је да у таквим стањима, у што краћем временском периоду изврши реваскуларизацију миокарда захваћеног инфарктом и на тај начин смањи смртност и инвалидност код пацијената - објаснио је Латиновић.

Према његовим ријечима, у јужном крилу Универзитетског клиничког центра у току је изградња три нове сале у којима ће бити смјештене лабораторије за интервентну кардиологију.

- Нарочито је значајно што ћемо имати нову лабораторију за електрофизиологију, што до сада нисмо имали и због чега су наши пацијенти ишли у Београд - додао је Латиновић.

Поводом Свјетског дана срца, у парку "Петар Кочић" у Бањалуци организовано је бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви.