latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:41 | Аутор: Агенције

Први уговор Битлса продан за 365 хиљада фунти (ФОТО)

Први уговор између свјетски популарне рок групе Битлса са почетка њихове каријере и менаџера Брајана Епстајна из 1962. године продан је на аукцији за 365 хиљада фунти.
Први уговор Беатлеса из 1962. године продан за 365 хиљада фунти - Фото: AFP
Први уговор Беатлеса из 1962. године продан за 365 хиљада фунтиФото: AFP

Уговор је продан на аукцији у Лондону за невјероватну суму новца, а представља важан сегмент у каријери популарних "чупаваца". То је први уговор који је потписао њихов менаџер са члановима групе коју су чинили Џон Ленон, Џеорџ Харисон, Пол Мекартни и Ринго Стар.

Уговор је потписан неколико дана прије него што су Битлси објавили свој први сингл под називом "Love Me Do". Аукција је одржана у аукцијској кући Сотби, а купац је желио да остане анониман.

Епстајн је био менаџер Битлса на почетку њихове каријере. Био је веома омиљен, а и сами чланови групе су га често ословљавали као "пети члан групе". Умро је 1967. године.

Први уговор Битлса (ФОТО:АФП)

Стручњаци Сотбија истичу да је овај уговор био веома важан за каријеру Битлса и да не би постигли свјетску популарност без њега и менаџера Епстајна.

"Требало је нешто више од надахнутог свирања и писања пјесама за велики успјех", истакли су из аукцијске куће.

С обзиром на то, да су Харисон и Мекартни били малољетни у вријеме потписивања уговора, умјесто њих су то урадили њихови очеви. У уговору се наводи да се чланови групе слажу да именују менаџера који ће их представљати у свијету на период од пет година, почевши од 1. октобра 1962. године.