latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:57 | Аутор: Агенције

Породице са више дјеце су срећније

Насупрот увријеженом мишљењу да се многочлане породице тешко носе са организационим и финансијским обавезама око дјеце, фамилије са четворо и више дејце су заправо најзадовољније.
Вишечлане породице (илустрација) / фото: gogiopinion.blogspot.com -
Вишечлане породице (илустрација) / фото: gogiopinion.blogspot.com

Више је боље, бар у случају породице. Људи који имају четворо и више малишана задовољнији су животом од родитеља који су се одлучили за само једно дијете. Овај, на први поглед, изненађујући закључак донесен је на основу петогодишње студије Универзитета у Окланду.

У истраживању је учествовало на стотине људи, међу којима су самохране мајке и очеви, породице са једним, али и више од четворо дјеце. Научници су мјерили задовољство испитаника животом, степен самопоуздања и ниво социјалне подршке коју добијају од блиског окружења.

Многочлане породице са четворо и више дјеце истичу да им је ријетко досадно, ближњи им помажу, а потомство је за сваку похвалу. За разлику од размажених јединаца, дјеца у великим породицама се уче одговорности од најмлађих дана, а старија помажу родитељима у бризи о млађим.

Истраживање је показало да су најмање срећни самохрани очеви. Мушкарци су најчешће окривљени за распад породице, чак и кад објективно нису одговорни.