latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:30 | Аутор: dnevni avaz

Познати мађионичар даје милион долара ако урадите само једну ствар (ВИДЕО)

Џејмс Ранди (86), чувени амерички мађионичар, већ неколико деценија води беспоштедни рат против свих оних који триком, опсеном или вјештом подвалом покушавају да увјере јавност да располажу паранормалним, натприродним моћима. Зато је одлучио да понуди милион долара као награду ономе ко у томе успије.
Џејмс Ренди, мађионичар (Фото:  Credit Jeff Minton for The New York Times) -
Џејмс Ренди, мађионичар (Фото: Credit Jeff Minton for The New York Times)

Џејмс нуди чак милион долара било којој особи која може да докаже да посједује паранормалне моћи.

- Желите милион долара? Даћу вам милион долара – поручио је Јамес свим видовњацима, исцјелитељима и другима који зарађују новац на такозваним паранормалним моћима, варајући лаковјерне.

Ранди је овај изазов први пут објавио 1964. године, а тада је награда износила тек 1.000 долара.

Од 1964. до 1982, према његовим наводима, на изазов се пријавило 650 особа, али ниједна није прошла прелиминарни тест. Оне који мисле да је све варка, Ранди увјерава да је новац припремљен на посебном рачуну.

- Нема смисла само неке прозивати да су варалице. Сви су варалице - одлучан је мађионичар, којем је животни позив тај да спасава лаковјерне људе од превараната.

Његов животни пут описан је у документарном филму “Искрени лажов“, који ће овог мјесеца почети да се приказује у САД. Он наглашава да је једина разлика између мађионичара и оних који се баве паранормалним у томе што мађионичари не тврде да је њихов посао натприродан.