latinica  ћирилица
01/10/2015 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА му платила 18.000 долара да лежи 70 дана

Када се прије двије године јавио на оглас на интернету, у ком је Америчка свемирска агенција (НАСА) нудила 18.000 долара особи која ће лежати у кревету 70 дана, Дру Иваницки је мислио да је то посао из снова.
Дру Иваницки  (Фото: funniesvdo.blogspot) -
Дру Иваницки (Фото: funniesvdo.blogspot)

Испоставило се, међутим, да задатак није нимало пријатан, штавише био је прилично болан.

Како преносе страни медији, 28-годишњи Американац учествовао је у експерименту "Bed-Rest-Study" којим научници НАСА покушавају да сазнају како људски организам, посебно кости и мишићи, реагују у свемиру.

Иваницки је започео експеримент у августу 2014: "Никада нисам лежао у болници, тако да ми је ово искуство било потпуно страно. Сама чињеница да нисам смио да сједнем чинила је цијелу ствар још екстремнијом. Физички је било веома болно: тијело није навикнуто да буде испружено тако дуго".

Био је приморан да 70 дана заредом лежи у кревету чији је доњи дио био подигнут за шест сетепени како би му ноге биле више од главе.

Најгоре му је било првих пар дана: "Имао сам ужасне главобоље, бољела су ме леђа. Тешко је бити све вријеме у хоризонталном положају јер кичмени стуб лоше подноси притисак унутрашњих органа".

Иваницки је свако вече морао да заспи у 22.00 и да се ујутру буди у 06.00. Током дана му није било дозвољено да дријема.

Физиолошке потребе, као и купање обављао је у лежећем положају. У кревету је, такође, и јео, а оно што му се никако није допало је то што је морао увијек, без изузетка, да поједе све на тањиру.

Што се плаћања тиче, добио је 17.800 долара за укупно 108 дана којим је обухваћено како вријеме проведено у кревету тако и вријеме за припреме студије и повратак у нормалан живот.

А морао је и да на ту суму плати порез од 5.000 долара.