latinica  ћирилица
01/10/2015 |  20:55 | Аутор: Б92

Руски научници открили "еликсир младости"?

Руски научници тврде да су открили митски напитак, у овом случају бактерију, која може да осигура вјечну младост.

Истраживачи су дешифровали ДНК ове изузетно отпорне бактерије, посебно имуне на хладноћу и сада покушавају да издвоје гене који су јој омогућили да преживи милионима година у најсуровијим условима.

Тестови на бактерији, која је убризгана мишевима, показују позитивне резултате.

- У свим експериментима Bacillus F је стимулисао раст и ојачао имуни систем - изјавио је др Сергеј Петров са Истраживачкох центра Тјумен у Сибиру.

- Бактерија током цијелог живота обезбјеђује активне биолошке супстанце које стимулишу имуни систем - објаснио је за "Сибериан тајмс" епидемиолог др Виктор Черњавски.

- Стари мишеви не само да су постали живахни већ су имали и младунце - навео је он.

Након експеримената на мишевима, спроведени су тестови на људским ћелијама како би се установило да ли бактерија може да има позитиван ефекат и на људски организам.

- Тестови на људским еритроцитима и леукоцитима веома су оптимистични - тврди Петров.

Руски истраживачи, који су својим експериментом изазвали низ контроверзи и расправа, недавно су направили неочекивани заокрет: Брушков, шеф геокриолошког одјељења Московског универзитета, објелоданио је да је себи убризгао бактерију Bacillus F како би тестирао њено дјеловање на људе.

- Након успјешних експеримената на мишевима и мувама, помислио сам да би било интересантно испробати неактивну бактеријску културу - објаснио је он.

Премда је признао да је превише рано за доношење било каквих закључака, Брушков је рекао да је већ примијетио неке ефекте.

- Почео сам дуже да радим, а већ двије године нисам имао ни прехладу - рекао је он.

Руски научник, међутим, није желио да се изјашњава о нуспојавама.

- Можда их је било, али то се може открити само уз помоћ специјалне медицинске опреме.