latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:47 | Аутор: РТРС

Повратак бјелоглавог супа у Попово поље (ВИДЕО)

Бјелоглави суп, посебна врста орла лешинара, враћа се у некадашње станиште у Попово поље код Требиња.
Бјелоглави суп - Фото: РТРС
Бјелоглави супФото: РТРС

Прошле године је почео повратак ове специфичне птице смјештањем једног станара у већ изграђен намјенски кавез у селу Седлари. Душан Силни, како зову првог обновитеља станишта, ових дана је добио друштво. Други орао увезен је из резервата Увац у Србији. 

Након више од двадесет година, колонија Бјелоглавог супа, скоро изумрле врсте на овим просторима, враћа се у некадашње станиште. Душан Силни, први становник станишта у Седларима, привикава се на друштво, али и на све чешће посјете људи, каже Саво Гавриловић, мјештанин који од првог дана води бригу о овим птицама.

- Ово би било добро да заживи али треба их хранити и бринути о њима, а како је све мање становника и стоке овдје, нема ни лешине којима се ова птица храни, али трудићемо се, рекао је Гавриловић.

Други бјелоглави суп увезен је из Специјалног резервата природе Увац. Оживљавање колоније у Српској, спроводи се у сарадњи Завода за заштиту природног насљеђа Републике Српске и Србије, локалне заједнице, али и бројних невладиних организација. Наставак неће бити лак, али ће корист од реализације пројекта бити вишеструка.

Главни проблем за безбједан боравак бјелоглавог супа и даље проширење колоније је то што још није одређено ко ће газдовати стаништем у Седларима и којим средствима ће се у будућности финансирати. Орлови из Поповог поља савладали су много препрека до повратка на некадашње станиште, надамо се да их људске баријере ни овог пута неће зауставити.