latinica  ћирилица
05/10/2015 |  08:17 | Аутор: РТРС

Треће мјесто за РТРС на фестивалу ИНТЕРФЕР у Апатину

На овогодишњем фестивалу репортажа ИНТЕРФЕР у Апатину, РТРС-ов документарац "Жива глава и винкл" аутора Бранка Лазића освојио је треће мјесто у конкуренцији тв репортаже.
Додјела награда на фестивалу Интерфер - Фото: РТРС
Додјела награда на фестивалу ИнтерферФото: РТРС

На фестивал је пријављено 300 репортажа у пет категорија. У конкуренцији су били радови из Србије, Хрватске, Македоније, Републике Српске, БиХ, као и Словачке, Француске, Русије, САД, Аустралије, Кине, Индије...

Такмичило се у пет категорија: тв, радио, новинска, фото и друштвено-одговорна репортажа.

Овогодишњи лауреат 20-тог ИНТЕРФЕРА и добитник статуе "Златна Ника" је репортер Михаило Меденица и фоторепортер Игот Павићевић за репортажу: "Ничија земља, ничији људи, ничији врисак" објављену у београдском "Недељнику".

У конкуренцији видео репортажа прво мјесто и статуа "Златна Ника" припала је Драгану Сотировском за репортажу "Пут наде", Радио-телевизије Србије.

Друго мјесто освојили су Јована Џинић, за репртажу "Бели мантил плаве боје" Прве ТВ, и Christo Tomy из Индије, и његов коредитељ Рајко Ристановић, за репортажу "Апарт" ("Одвојен").

Треће мјесто припало је Бранку Лазићу за репортажу “Жива глава и винкл“, у производњи Радио-телевизије Републике Српске.

Прво место у категорији радио репортаже добила је Маја Фићовић, за репортажу "Милица", Радио Косовска Митровица.

У категорији новинске репортаже прво мјесто узела је Милена Поповић, "Ако преживи чувај га, ако умре сахрани га", "Вечерње новости".

За најбољу фото репортера проглашен је Дарко Дозет, "Мигрантска криза", "Вечерње новости".

Прво место у категорији друштвено одговорна репортажа освојио је Адам Сантовац, "Смеће за енергију", Телевизија Н1.

Документарни филм "Жива глава и винкл" о посљедицама прошлогодињих поплава у Добоју награђен је на фестивалима Златана буклија у Великој Плани и ПРОФЕСТ у Бачкој Тополи. Приказан је на фестивалима у Ровињу, Херцег Новом, Вашнгтону, Словачкој.

Организатори 20. Фестивала ИНТЕРФЕР су ТВ Апатин уз подршку Удружења новинара Србије, града Сомбора и општине Апатин.