latinica  ћирилица
05/10/2015 |  21:49 | Аутор: РТС

Тридесет година јела само помфрит и јаја

4Од своје шесте године, Кејти Лугран је због поремећаја у исхрани искључиво јела помфрит и јаја. Уз помоћ терапије хипнозом, 30 година касније, успјела је да поједе неки други оброк, који је садржао и пасуљ, броколи и боранију, пише „Дејли мејл“.
Кејти Лугран, тридесет година јела само помфрит и јаја (Фото: Caters News Agency) -
Кејти Лугран, тридесет година јела само помфрит и јаја (Фото: Caters News Agency)

Кејти, 37-годишња жена из Ковентрија, чак је и на свом вјенчању јела исти оброк којим се хранила читавог живота - и признала је да јој је овакав поремећај упропастио живот.

Наиме, Кејти пати од поремећаја у исхрани који јој чини сваку другу храну неподношљивом, због чега је била приморана да ограничи своје оброке на једну те исту ствар.

Кроз живот се носила са тим као са шалом, објаснивши да јој је тако било најлакше.

„Људима је то одувијек било смијешно, и ја сам се увијек шалила на тај рачун, тако је било најједноставније“, рекла је.

„Одувијек ме је било срамота, поготово када смо ишли у ресторане. Морала сам увијек претходно да зовем и провјерим да ли служе јаја и помфрит, што најчешће није био случај. Када се тањир са мојом храном изнесе, конобари увијек претпостављају да је наруџбина за неко дијете“, признала је Кејти.

„Чак су и одмори били као ноћна мора - отишли смо у Мексико у јуну, али срећом, знам како се јаја и помфрит кажу и на шпанском“.

Кејти, која је добила помоћ од хипнотерапеута Дејвида Килмарија, мисли да проблем датира још из дјетињства, када је имитирала навике своје сестре.

„Била сам бунтовна као мала, као и многа дјеца. Копирала сам своју старију сестру, која је прерасла ову фазу, али ја никада нисам“, додала је.

„Када ми неко предложи да поједем нешто друго, одмах ме хвата паника и осјећам се као да ћу доживјети напад. Било шта што принесем устима, да нису јаја и пофрит, тјера ме на повраћање. Константо су ме, као малу, родитељи водили код љекара и нутрициониста, чак су ме упутили у клинику за поремећај исхране, али ништа није помагало. Једноставно сам научила да живим са тим“, каже Кејти.

Страх од друге хране се само повећавао заједно са њеним годинама, и то је утицало на њен читав живот - није могла да иде на вечере код пријатеља због константне бриге око тога шта ће јој се сервирати у тањиру.

Кејти је мајка два дјечака, Камерона који има 16 година и Чарлија који има 11, и за њих каже да је одувијек одвајала њихове оброке од својих да не би покупили њене навике.

Хипнотерапеут Дејвид Кимари радио је на томе да упозна Кејти са базичном храном као што су воће и поврће, и да их убаци у њену исхрану.

Након успјешних третмана, пробала је разноврсну храну и новине у њеном тањиру „расту“ сваког дана. Укус је чудан, али је не тјера на повраћање.

„Одмах након хипнозе, узела је залогај крушке, шпината, краставца, банане, јабука, попила је јогурт, и сада има свјежу, разноврсну и балансирану исхрану“, рекао је доктор.

Селективни поремећај исхране

Селективни поремећај исхране познат је и као избирљивост у исхрани, фобија од хране, селективно храњење. Најчешће се јавља у комбинацији са аутизмом и опсесивно-компулсивним поремећајем.

Јавља се у дјетињству или раној адолесценцији и најчешћи узрок је екстремно осјетљив укус који је изазван појачаним чулом укуса током дјетињства.

Типична храна се своди на благу, богату угљеним хидратима – попут пице, сира и помфрита, често из појединих компанија и прехрамбених објеката. Врсте хране ће бити ограничене на десет или мање, са екстремним случајевима у којима особа једе само једну или двије врсте хране.