latinica  ћирилица
07/10/2015 |  09:33 | Аутор: Б92

Не купујте лијекове путем интернета

Више од 50 одсто лијекова који се продају на црно је лажно и потенцијално опасно.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Шта може да се деси младима, ако попију лијек купљен на црно и без знања стручњака или одраслих? Можда ће само изостати жељени ефекат, али исто тако могу да се јаве и бројне нежељене реакције, које могу да буду токсичне и веома опасне по здравље.

Према подацима, више од 50 одсто лијекова који се продају преко интернета је лажно и потенцијално опасно.

Да би приближили младима колико штетних ефеката могу да имају лијекови који се узимају без знања одраслих, неконтролисано и само по препоруци вршњака, агенције за лијекове Републике Србије и Италије, АЛИМС и АИФА, у сарадњи са Европским директоратом за квалитет лијекова и бригу о здрављу Савјета Европе направили су стрип "Лана Тафи", у форми интерактивне игре.

Стрип је рађен са циљем да младе, који набављају лијекове преко интернета и друштвених мрежа, образујемо и упозоримо на опасност од лажних лијекова који се на тај начин пласирају неупућеним потрошачима - објашњава магистар фармације Павле Зелић из АЛИМС, вођа пројекта.

Такође, млађа дјеца могу да дођу у контакт са њима, ако их користе старија браћа и сестре, и треба их образовати да никако не узимају лијек сами.

Зелић каже да се фалсификују сви лијекови, али најчешће анаболички стероиди као и лекови за мршављење.

Млади ове производе користе углавном у рекреативне сврхе, и потпуно су несвјесни да тиме озбиљно и дугорочно угрожавају своје здравље - указује Зелић. - Стрип има научну основу, а психолози са Универзитета у Риму и Венецији су осмислили кључне поруке и како их пренијети младима.

Агенција АЛИМС је ове препоруке уклопила у стрип-сценарије и текстуалне материјале. У цртеже је то преточио Борис Ненезић, дипломац академије примјењених умјетности.

Сви заинтересовани могу да погледају стрип на сајту АЛИМСА www.alims.gov.rs. .