latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:23 | Аутор: РТРС

Мало наде у повратак Срба у Рожањ (ВИДЕО)

У протеклом рату све куће у мајевичком селу Рожањ, у којима је живјело 130 породица, попаљене су и порушене, а 13 мјештана убијено. У ово насеље, у федералној општини Сапна, вратио се само један предратни становник, па је та општина данас етнички потпуно чиста.
Мајевичко село Рожањ - Фото: РТРС
Мајевичко село РожањФото: РТРС

- Из Рожња су нас у септембру 1992. године истјерале муслиманске јединице. Тада сам рањен и више нисмо дошли док није потписан Дејтон. Свеобухватни повратак - слабо има наде. Нема донација, нема поправка кућа, народ се раселио, лош пут, рекао је Душан Лазић, повратник.

Два рођака Зорана Илића, два свештеника из Бољанића и Обудовца кажу да се у сваком рату трагедије у Рожњу понављају. Поручују да нада у повратак ипак посљедња умире. Њих двојица су 2008. године покренули обнову у турско вријеме порушеног средњовјековног манастира Светог пророка Јеремије.

- Пронађена је гробница гдје су сахрањени, ти мученици монаси и пронашли смо ту комлетна три скелета костију, истакао је протојереј ставрофор Зоран С. Илић парох бољанички.

- Овдје су усташе под командом Јура Францетића те '42. године у кућу која је, овдје била подигнута, осамдесет седморо Срба, жена и дјеце и све их живе запалили овдје. Сада у миру и тишини манастира чекају васкрсење из мртвих, како би та историјска неправда једном коначно и заувијек била исправљена, додао је протојереј Илић.

Српска имања у Рожњу отима растиње и небрига федералних власти за оне, који су се некада у Рожњу скућили, а којима је 1992. године све стечено - отето.