latinica  ћирилица
07/10/2015 |  19:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Каменован аутобус са фудбалерима Србије у Тирани (ВИДЕО)

Аутобус са фудбалерима Србије који је са аеродрома у Тирани кренуо перма хотелу, каменовали су албански хулигани.
Каменован аутобус репрезентације Србије у Албанији - Фото: B92
Каменован аутобус репрезентације Србије у АлбанијиФото: B92

Фудбалска репрезентација Србије допутовала је данас у Тирану чартер летом из Београда, а Албанци су испоштовали договор и одмах са аеродромске писте организовали превоз гостију аутобусом директно до хотела.

Експедицији Србије омогућен је пролаз без пасошке контроле, а на путу до њиховог одредишта организовано је невиђено обезбјеђење и саобраћај је блокиран.

Како јавља извјештач Танјуга, дословно на сваких двадесетак метара поред пута налазили су припадници полиције који су осигуравали да српски тим стигне безбједно у хотел у центру Тиране, гдје ће преноћити до одласка у Елбасан.

Међутим, све мјере обезбјеђења нису помогле.

Потпредсједник ФСС Саво Милошевић потврдио је да је аутобус са фудбалским репрезентативцима Србије каменован данас у Тирани.

На аутобусу са фудбалерима Србије разбијено је стакло, сви играчи били су шокирани хулиганским испадом, а према Милошевићевим ријечима нико није повријеђен.

Током вожње од аеродрома до хотела експедиција српског државног тима праћена је скоро невиђеним обезбјеђењем, а потом је уследила скоро надреална слика када је аутобус стигао у центар града. Грађани Тиране стајали су на улицама као у неком шпалиру из давно прошлих времена.

Неки су махали фудбалерима, већина је звиждала, а појединци непристојно гестикулирали и бацали разне предмете на аутобус.

Других озбиљнијих инцидената није било, а фудбалери Србије су у пратњи полиције безбједно стигли у хотел.

Портпарол ФСС Александар Бошковић изјавио је да су каменицама погођена два стакла иза возача, која срећом нису пала.

"На путу од аеродрома до хотела аутобус је нападнут. Послије половине пута када смо ушли у градско језеро, два стакла иза возача погођена су са неколико каменица. Једна је била велика, али није дошло до падања стакла, које је могло на најмањи додир да се сруши", рекао је Бошковић, истичући да нико није повријеђен.

"Захваљујући нашој полицији успостављен је мир и безбједно смо дошли до хотела. Веома непријатно смо изненађени овим што се десило", казао је Бошковић.

Предсједник ФСС Томислав Караџић рекао је да је због овог напада одржавање саме утакмице доведено у питање.

Напад је осудио министар омладине и спорта Вања Удовичић. "Најоштрије осуђујем вандализам и хулиганство албанских навијача у Тирани. Срећом, није било посљедица, али ово је огроман пропуст и ја очекујем од албанских власти да на највишем нивоу и по хитном поступку предузму све мјере како би обезбиједили несметано и безбједно одигравање утакмице", истакао је Удовичић у саопштењу.

Због напада на репрезентацију протестна нота МИП

Министарство иностраних послова Србије уручило је вечерас амбасадору Албаније Иљиру Бочки протестну ноту поводом тешког инцидента и напада на фудбалску репрезентацију Србије у Тирани. Како је саопштено, у МИП Србије вечерас је хитно позван Бочка како би му била уручена протрстна нота. Упркос чињеници да је ријеч о утакмици високог ризика, овај инцидент свједочи о озбиљним пропустима надлежних служби Албаније у организацији ове фудбалске утакмице, наведено је у саопштењу.

"Република Србија очекује и захтијева да се фудбалској репрезентацији Србије омогући потпуно безбједни даљи боравак у Албанији и несметано одигравање утакмице", истиче се у саопштењу. Србија, такође, очекује да починиоци овог инцидента буду у најкраћем року пронађени и одговарајуће кажњени.

Утакмица између Албаније и Србије, у оквиру квалификација за првенство Европе, игра се сутра у Елбасану од 20.45 сати.