latinica  ћирилица
07/10/2015 |  21:22 | Аутор: klix.ba

Просјечан шестогодишњак у БиХ већ има шест покварених зуба

Хигијена усне шупљине је изузетно важна за здравље цјелокупног организма, а редовне посјете стоматологу важно је усвојити као здраве навике још од малих ногу.
Дијете код зубара - илустрација (фото: www.dental-care-larnaca.com) -
Дијете код зубара - илустрација (фото: www.dental-care-larnaca.com)

Иако клинички налаз у БиХ није лимитирајући фактор за упис, обавезни денталномедицински преглед код дјеце се проводи пред упис у школу, са шест година.

Ипак, забрињавајући је податак како просјечни КЕП индекс (каријес, екстракција, пломба) шестогодишњака у БиХ износи 6,7, што значи да просјечан шестогодишњак у БиХ већ има шест покварених зуба.

Поређења ради, Велика Британија, Данска и Њемачка имају најниже вриједности КЕП индекса од свих земаља ЕУ-а (0,91) и иду према нули.

Секундарна збијеност зуба која настаје искључиво због прераног губитка млијечних зуба кривац је за чак 40 одсто лијечених ортодонтских аномалија у БиХ које захтијевају дуготрајно и скупо специјалистичко лијечење, док у развијеним земљама Европске уније ова аномалија готово не постоји.

- Доказано је да је КЕП индекс повезан са социјалним статусом, а БиХ нажалост стањем оралног здравља својих грађана и на овај начин доказује да је држава ниског животног стандарда, те да су неопходни квалитетни превентивни програми који би обухватали бољу едукацију родитеља о адекватном провођењу оралне хигијене код дјеце, као и подизању свијести о важности здравих зуба, како млијечних, тако и сталних, за цјелокупан организам - рекла је докторица Селма Поровић, специјалиста педодонт, за портал Кликс.

Хигијена усне шупљине и редовни одласци стоматологу веома су важни, а задатак родитеља је да дјеци још од малих ногу усађују здраве навике бриге о свом здрављу. Дјеца са здравим зубима лакше жваћу храну, брже и боље говоре, и здравија су, зато што болести зуба и усне шупљине могу дјеловати као жаришта, те проузроковати болести и инфекције других органа.

Прва посјета стоматологу треба се десити прије навршене прве године живота и изузетно је значајна. Дјеца у том периоду живота углавном имају потпуно здраве млијечне зубе и ова се посјета углавном заказује како би се родитељи што боље едуковали о томе како сачувати здравље зуба своје дјеце.

Приликом прве посјете, стоматолог може открити и појаву раног дјечијег каријеса (каријес бочице) и упутити родитеља како да помогне у његовом заустављању, пошто га је могуће у раној фази зауставити удруженим дјеловањем стоматолога и родитеља. Након тога слиједе редовне шестомјесечне контроле и уз превентивне мјере родитеља и стоматолога.

- Највећа, а нажалост и најчешћа грешка је када је прва посјета стоматолошкој ординацији праћена зубобољом - наводи  Поровићева и појашњава како се у таквој ситуацији дјетету мора пружити хитна помоћ, те се не може издвојити вријеме да се дијете навикне на стоматолога и ординацију.

Таква искуства дјеци остају у ружном сјећању, те настаје трауматично искуство које, када одрасту, ствара отпор и страх од стоматолога.

- Родитељи итекако могу помоћи у припреми дјетета за сарадњу са стоматологом. Важно је дјеци о стоматологу говорити у позитивном свјетлу, не спомињати властита ружна искуства, термин "бол", питати га "је ли те бољело?" или говорити "неће те бољети", зато што се на тај начин сугерише дјетету да треба очекивати неку врсту боли, а то моментално ствара отпор - савјетује дјечији ортодонт.