latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:21 | Аутор: Агенције

Стигла вакцина против дјечје парализе

Институт за јавно здравство Републике Српске је потврдио да окончана несташица оралне полио вакцине против дјечје парализе, која се даје у комбинацији с тровалентном вакцином
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Ове вакцине није било од јуна, а из Института наводе да су недавно набавили одређене количине.

- Обезбиједили смо одређену количину оралне полио вакцине која ће бити довољна док не буду испоручене и нове количине, а које би требало током новембра да буду достављене у Институт. Кашњење у набавци полио вакцине је настало због тога што се на први расписани тендер за набавку вакцине нико од добављача није јавио. Тек након расписивања другог тендера процедура набавке полио вакцине је успјешно окончана - наводе из Института.

Дјечја парализа је вирусна болест која узрокује тешко обољење парализу (најчешће немогућност помицања руку и/или ногу). Вирус такође може узроковати смрт заражене особе, обично тако да изазове парализу мишића који омогућавају дисање, а улази у организам кроз уста, док се вакцинацијом спречава настанак болести.

У Институту су потврдили да на територији Српске у овом тренутку има свих вакцина које се дају дјеци по обавезном календару.