latinica  ћирилица
13/10/2015 |  13:28 | Аутор: СРНА

Град Бањалука суфинансира поступке вантјелесне оплодње

Град Бањалука ове године финансијски ће подржати шест поступака вантјелесне оплодње, у укупном износу од 15.000 КМ.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Из Градске управе саопштено је да су на конкурс о расподјели средстава за суфинансирање трошкова једне процедуре асистиране репродукције /вантјелесне оплодње/, који је завршен у септембру, стигла 33 захтјева.

Пристигле захтјеве рјешавала је Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за подршку пронаталитетној политици града Бањалука, у складу са Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици града Бањалука.

"Комисија је извршила бодовање на основу утврђених критеријума и израдила ранг-листу приоритета по сљедећим параметрима: бројем бодова по годинама старости жене, бројем бодова на основу ранијих процедура, бројем бодова по основу запослености, бројем бодова по основу типа стерилитета, а у складу са Правилником", наведено је у саопштењу.

Град Бањалука од 2009. године суфинансира трошкове једне процедуре вантјелесне оплодње.

Према подацима Одјељења за друштвене дјелатности, од 2009. до 2013. година примљен је 271 захтјев за поступак вантјелесне оплодње, а одобрено је 77 захтјева, за шта је издвојено више од 200.000 КМ.

Одјељење за друштвене дјелатности града Бањалука располаже информацијама да је процедурама вантјелесне оплодње, суфинансираним буџетским средствима града, до сада рођено пет беба.