latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:17 | Аутор: Б92

Нобеловац Дитон открива рецепт за срећу

Добитник Нобелове награде за економију, Ангус Дитон, сматра да новац чини човјека срећним само до износа од 75.000 долара бруто по домаћинству годишње.

"Краткорочно, само политичка стабилизација ситуације у конфликтним зонама може да ријеши неједнакост у дохоцима и слично", рекао је Дитон у интервију датом Нобеловој Фондацији по примању признања.

Другим ријечима, све док политички лидери не буду ријешили геоплитичке конфликте, почев од избјегличке кризе, неједнакост у дохоцима ће и даље трајати, навео је Дитон, а пренио француски лист Фигаро који је оцијенио да му је значајно признање додијељено у тренутку када тема неједнакости у расподјели дохотка представља све већу пријетњу свијету.

Лист је подсјетио да је овогодишњи лауреат 2010. изнео тврдњу да новац чини срећним човјека само до износа од 75.000 долара бруто по домаћинству годишње.

"Вјероватно да су 75.000 долара граница изнад које раст дохотка неће више поправити капацитет индивидуе у погледу емотивног живота, као што је вријеме проведено са онима који су му драги, избјегавање бола и болести и уживање у слободном времену," закључак је два нобеловца, овогодишњег Дитона и оног из 2002. Американца израелског поријекла Данијела Канемана.

Како би дошли до таквог закључака, двојица експерата су проучавали резултате анкете америчког института Галуп-Хилтвејс у којој је учествовало током 2008. и 2009. око 450.000 америчких испитаника.

О оптималној заради много се причало 2010. због тога што је грчка криза била тада у пуном јеку.

Износ од 75.000 долара годишње, или мјесечно 6.250 долара, је еквивалент за садашњих 5.500 евра мјесечно по домаћинству, што је 2010. вриједило 4.900 евра, пошто је у међувремену долар у односу на евро порастао више од 12 одсто.

"Да ли би пет година послије, овогодишњи добитник Нобелове награде за економију остао при овој тврдњи?", пита се новинар листа Фигаро Гијом Ерар.

"Не може се тврдити да се Французи слажу са његовим мишљењем, јер је анкета спроведана у марту ове године показала да они сматрају да минимална мјесечна сума по особи треба да буде 1.693 евра или 3.500 евра по брачном пару, а да се особа сматра богатом уколико има минум 5.000 евра мјесечног дохотка", наводи Фигаро.