latinica  ћирилица
14/10/2015 |  20:29 | Аутор: РТС

Холандски медији критикују историјски неуспијех у квалификацијама за ЕП

Холандска штампа описала је неуспијех своје репрезентације у квалификацијама за шампионат Европе као највећи у историји фудбала те земље.
Репрезентација Холандије - Фото: Getty Images
Репрезентација ХоландијеФото: Getty Images

Холандија, која је на прошлом првенству свијета у Бразилу 2014. заузела треће мјесто, забиљежила је у квалификацијама само једну побједу и три пораза, која су јој затворила врата првенства Европе у Француској 2016.

Посљедњи пораз против Чешке на домаћем терену од 3:2 била је кап која је прелила чашу Холанђана. Тим Данија Блинда завршио је квалификације на четвртом мјесту у групи А.

Ријечи као што су "срамота", "бједа" и "разочарање" доминирају насловним странама данашњих холандских листова.

Холандија је први пут послије више од 30 година остала на вратима ЕП.

"Све је сломљено у репрезентацији, влада хаос", истиче се у листу "Алгеман даглебаду" и предвиђа се да ће "наранџасти" моћи да се опораве од овог фијаска најраније 2020.

Селектор Блинд, међутим, упркос неуспијеху не жели да напусти клупу репрезентације.

Он је у јулу од Гуса Хидинка преузео репрезентацију, која је на Мундијалу 2010. била друга, а завршла је на трећем мјесту четири године касније у Бразилу.

"Нисам преузео тим у најбоље вријеме, зато ћу наставити да водим селекцију", рекао је Блинд.

Он је поручио да му је главни циљ да се у наредном периоду подмлади репрезентација, како би асови као што су Арјен Робен, Весли Снајдер, Робин ван Перси и Клас Јан Хунтелар добили насљеднике.