latinica  ћирилица
15/10/2015 |  08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

У Хрватској од данас марихуана легална у медицинске сврхе

У сусдједној земљи од данас ће се моћи користити индијска конопља у медицинске сврхе према правилнику Министарства здравља, којим се допушта њена употреба за обољеле од мултипле склерозе, карцинома, епилепсије и АИДС.
Канабис - Фото: АП
КанабисФото: АП

Тиме је створен правни оквир за увоз лијекова на бази индијске конопље у Хрватску, а правилником је прописано да се лијекови који садрже тетрахидроканабинол (ТХЦ), донабинол и набилон могу издавати само у апотекама на љекарски рецепт.

Лијекове ће преписивати љекари опште медицине по препоруци специјалиста неурологије, интернистичке онкологије, онкологије и радиотерапије, инфектологије и специјалиста педијатра са субспецијализацијом из неуропедијатрије на непоновљиви рецепт, наводи Хина.

Медикаменти који садрже ТХЦ моћи ће да се преписују на рецепт у количини потребној за лијечење до највише 30 дана.

Стручна комисија за легализацију употребе марихуане у медицинске сврхе завршило је у августу с радом, утврдивши да прикупљени научни докази показују да ниједан препарат на бази индијске конопље није способан да залијечи или трајно излијечи малигну болест, заустави прогресију мултипле склерозе или АИДС.

Међутим, неки препарати смањују симптоме, па се препоручује њихово коришћење уз друге конвенционалне облике лијечења.