latinica  ћирилица
16/10/2015 |  14:11 | Аутор: СРНА

Вакцинација против грипа од понедјељка

У Републици Српској ће у понедјељак, 19. октобра, почети вакцинација против грипа, а цијена комерцијалне вакцине за ову сезону је 18 КМ.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Из Института за јавно здравство Српске истичу да се може вакцинисати свако ко жели да се заштити од грипа, а посебно се препоручује трудницама које су у већини земаља приоритетна група.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Љубица Јандрић рекла је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се вакцине препоручују хроничним болесницима, особама старијим од 65 година, те лицима која су током обављања професионалне дјелатности свакодневно у контакту са већим бројем особа, попут здравствених, просвјетних радника, полицајаца.

Она је упозорила да се не смију вакцинисати дјеца до шест мјесеци, особе са акутном инфективном болешћу праћеном повишеном тјелесном температуром, које су алергичне на јаја, особе које су у фази болести и које су имале реакцију на ранију вакцинацију.

Набављено је и 15.000 бесплатних вакцина намијењених болесницима на хемодијализи, дијабетичарима типа један, особама које су имале одређене кардиохируршке интервенције, ХИВ позитивним особама и обољелима од сиде, дјеци која болују од цистичне фиброзе плућа и која су преболовала реуматску грозницу, за особе које болују од мишићне дистрофије и мултипла склерозе, које у су мирној фази а болују од малигних болести и немају клиничке знаке болести и особе са посебним потребама.

Јандрићева је појаснила да је грипа респираторна инфекција која се капљичним путем преноси са обољелог човјека, а симптоми су цурење носа, сузење очију, суви кашаљ, кихање, болови у грлу, повишена тјелесна температура, болови у мишићима и зглобовима. За отпоран организам грип није тешка болест и траје око седам дана, док у случајевима компликација долази и до упале синуса, бактеријске упале плућа и одређене неуролошке компликације.

"Након појаве температуре, ако у року од три дана не дође до побољшања здравственог стања, онда је потребно обратити се доктору ради примјене одређене терапије", рекла је Јандрићева.

Специјалиста епидемиолог Нина Родић Вукмир навела је да сезона грипа у Српској најчешће почиње у новембру и траје до априла, те да за сада није евидентиран ниједан случај ове болести. Навела је да у свијету сваке године, мимо пандемије, три до пет милиона људи оболи од грипа, а више од 500.000 умре од посљедица ове болести.

"Најјефтинија, најбезбједнија и најефикаснија мјера превенције је вакцинација, као и свакодневне опште мјере превенције", рекла је Вукмирова.

Набављена вакцина је монодозна и произведена је у Француској, а заинтересовани се могу вакцинисати од 8.00 до 14.00 часова.

Из Института наводе да се у Српској просјечно у сезони потроши око 18.000 вакцина.