latinica  ћирилица
21/10/2015 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Њујорк: Рекордан број жалби због пацова

Рекордан број од 24.000 жалби због пацова забиљежен је ове године у Њујорку гдје су власти интензивирале рат против ових глодара који опсједају паркове, подземну жељезницу и канализацију.
Пацови - Фото: илустрација
ПацовиФото: илустрација

- Повећање броја жалби не значи да је у граду нарасла популација штакора", казао је градоначелник Њујорка Бил де Блазио, који објашњава овај пораст увођењем нове телефонске апликације ради лакшег подношења рекламација.

Када је прошле године број жалби достигао 20.000, градски финансијски контролор Скот Стрингер је позвао на узбуну, тврдећи да је "град изгубио рат против пацова". Градски одбор за здравље појачао је борбу против ове пошасти повећањем буџета са 400.000 долара на 2,9 милиона као и броја запослених са 9 на 50.

Власти су тестирале нову стратегију на Менхетну и Броксу, интензивирајући акције дератизације на просторима највеће концентрације, попут паркова, метроа и канализације.

У октобру 2014, Стрингер је изјавио да проблем пацова представља "увреду за Њујорчане".

- "Има их превише. Потребан нам је прави акциони план како бисмо ријешили проблем, казао је он.

Један од њујоршких штакора недавно је постао звезда на интернету када се појавио на Youtube , снимак на ком силази низ степенице са парчетом пице.

Пацови живе у Њујорку од самог оснивања града. Њихов тачан број није познат. Ако је вјеровати градској легенди има их 8,4 милиона, колико и самих Њујорчана. Према прорачуну стручњака са Универзитета Колумбија њихов број не прелази два милиона.