latinica  ћирилица
23/10/2015 |  16:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Камерон повео Си Ђинпинга на пиво и "фиш анд чипс"

Британски премијер Дејвид Камерон повео је јуче кинеског предсједника Сија Ђинпинга, који се налази у државној посјети Великој Британији, у типични лондонски паб на пиво и традиционално енглеско јело "фиш анд чипс".
Си и Камерон уживају у пиву и фиш анд чипс-у (Фото: Wu Zhiyi, China Daily) -
Си и Камерон уживају у пиву и фиш анд чипс-у (Фото: Wu Zhiyi, China Daily)

Два лидера, обојица у одијелу без кравате, виђени су како испијају  пинте пива у пабу "Плуг", у Кадсдену.
 "Отишао сам у 'Плуг' у Кадсдену на пиво и рибу с кромпирићима са кинеским предсједником Сијом", написао је Камерон на Твитеру испод фотографије на којој разговара са својим гостом у пабу који се налази недалеко од Даунинг стрита 10.
 Власник паба, Стив Холингс, је изјавио за АФП да су Камерон и Си разговарали у пријатељском тону нешто мање од сат времена. Пили су "традиоционално енглеско пиво" и јели "традиционално енглеско јело", прецизирао је он.
 Према писању Сандеј тајмса, посету пабу иницирао је Си Ђинпинг. Цитирајући извор који је учествовао у организовању британско-кинеских преговора, лист наводи да се то уклапа у имдиж "кинеског предсједника који себе види као човјека из народа". 
 С обзиром на локацију, паб "Плуг", основан још у XVI вијеку, често дочекује важне госте. 
 Атмосфера у овом угоститељском објекту дјелује прилично релаксирајуће на Камерона, до те мјере да су 2012. године, он и његова супруга Саманта отишли након вечере оставивши у пабу осмогодишњу ћерку. Тек по доласку кући, схватили су да су заборавили на дијете.
 Сетивши се тог догађаја, Камерон је јуче у разговору са осталим гостима паба рекао у шали: "Овог пута нећу заборавити породицу".
 Кинески предсједник је током званичне посјете Великој Британији, која је била фокусирана на привреду, склопио уговоре вриједне 40 милијарди фунти (50 милијарди евра).