latinica  ћирилица
24/10/2015 |  16:50 | Аутор: СРНА

Обиљежен Свјетски дан борбе против рака дојке

Подјелом брошура и продајном изложбом на Тгру Крајине у Бањалуци, Савез жена обољелих од рака дојке "Искра" обиљежио је Свјетски дан борбе против ове болести, 24. октобар.
Свјетски дан борбе против рака дојке - Фото: РТРС
Свјетски дан борбе против рака дојкеФото: РТРС

Посљедњих 10 година број обољелих жена од рака дојке у Српској креће око 5.000, док у бањалучкој регији годишње оболи 500 жена, с тим што се у посљедње вријеме болест открива у ранијим фазама него раније, рекал је предсједница Савеза Азра Икаловић. Она је истакла велики помак у подизању свијести грађана о овој болести, јер из Савеза користе сваку прилику да се у  да путем медија позову оперисане и здраве жене да воде рачуна о свом здрављу.

"Организујемо и едукативна предавања по мјесним заједницама и средњим школама, а у свакој прилици дијелимо наше брошуре са свим подацима у вези са раком дојке", рекла је Икаловићева.

Она је додала да је одзив жена у сеоским и приградским срединама далеко већи него у градски. Навела је да је још рано говорити о резултатима кориштења уља од канабиса за лијечење карцинома, иако га онколошки пацијенти користе.

"Ми смо тек у процедури легализације, с обзиром да је 4. фебруара покренута иницијатива да се канабис легализује, а при Министарству здравља и социјалне заштите формирана је комисија која је прије неколико дана предложила да се одобри канабис у таблетама и спреју, што ће бити доступно на прописан начин", рекла је Икаловићева.

Истакла је да на подручју Српске дјелују само удружења жена ове врсте у Бањалуци и Вишеграду и да је "Искра" увијек на располагању.

Представница Министарства здравља и социјалне заштите Српске Марина Миловановић рекла је да се улагањем у превентивне програме увелико може смањити ризик од оболијевања од карцинома дојке.

"Министарство здравља много улаже и у обезбјеђивање савремене дијагностике и терапије, које су јако битне за рано откривање и лијечење обољења, а посебно је важно јачање капацитета за пружање психолошке помоћи", рекла је Миловановићева.

Према њеним ријечима, потребно је много више радити на подизању свијести грађана о карциному дојке, не само код жена већ и мушкараца.

Народни посланик Зденка Гојковић рекла је да на данашњи дан треба поручити свим женама да воде рачуна о свом здрављу, да се не плаше прегледа и да се, ако било шта примијете, не уплаше, јер то не значи да је у питању тумор.

Она је додала да Институт за јавно здравство Српске води регистар за рак од 2001. године и да је у 2012. години било више од 450 новообољелих жена.

"Преваленца се множи са четири до шест пута, што говори колико је тренутно жена или у борби против те болести или су је већ савладале. Нажалост око 50 одсто годишње умре од ове болести", рекла је Гојковићева.

Говорећи о легализацији препарата на бази канабиса, Гојковићева је навела да је у овом тренутку потребно легализовати ТЦХ компоненте, које су одобриле Европска и Америчка агенција за регистрацију лијекова.

"Комисија је послала приједлог ресорном министарству, али ће то потрајати, јер на једној страни постоје људи којима је то неопходно, а на другој они који су уживаоци", рекла је Гојковићева.

Шеф Центра за дојку Клинике за дојку УКЦ Бањалука Александар Гузијан рекао је да се у овој установи годишње обави око 4.000 прегледа, док се око 400 пацијенткиња оперише.

"Од наведеног броја око 150 жена оперише се због малигних болести дојке, а један од основних критеријума за формирање центра за дојку, према препорукама Европског друштва мастолога, је 150 новодијагностификованих жена годишње", рекао је Гузијан.

Он је истакао да се овај центар издваја од осталих здравствених установа у Републици Српској и по томе што пружа дијагностичку, хируршку и радиолошку услугу на најбољи начин, док је недавно у употреби и дигитални мамограф.

"Овај дан је, прије свега, посвећен подизању свијести код наших жена о томе када треба да обаве први преглед и основну дијагностику, а први корак је, свакако, служба породичне медицине. Код млађих жена је ултразвучна дијагностика доминантна, а прва мамографија препоручује се са 40 година живота, а након тога, уз препоруку радиолога, контроле се проводе једном годишње, а некад и чешће, уколико постоји одређени фактор ризика", рекао је Гузијан.

Према његовим ријечима, карцином дојке код пацијенткиња које долазе у центар није чест међу женама млађе животне доби, а најприсутнији је код жена старијих од 50 година.