latinica  ћирилица
26/10/2015 |  21:22 | Аутор: Агенције

И Ајнштајн је гријешио

Једна од чудних страна квантне механике потврђена је у недавном експерименту који је показао да је и велики Алберт Ајнштајн знао да погријеши.
Алберт Ајнштајн (илустрација) -
Алберт Ајнштајн (илустрација)

Тим холандских научника извршио је експеримент на технолошком универзитету Делфт, успјевши да докаже да два удаљена објекта (електрони) могу симултано "комуницирати" без обзира на удаљеност. Овакво понашање елементарних честица Ајнштајн је сматрао немогућим, па је велики дио живота провео покушавајући да објасни проблем на неки од њему прихватљивих начина.

Све је, наравно, било у потпуности неуспјешно. За разлику од њега, већина научника претпостављала је да међу електронима ипак постоји извјесна повезаност која омогућава да два објекта симултано "комуницирају", тј. да утичу један на другог без обзира на удаљеност, препреке па чак и вријеме.

Њихова надања наводно су потврђена у холандском експерименту у коме су научници поставили два усамљена електрона на удаљеност од 1.300 метара. Како се тврди, јасна повезаност двије честице била је очигледна, тј. електрони имају особину која им омогућава да инстантно утичу један на другог.

- Ово је био прелијеп и генијалан експеримент који ће помоћи да цијела квантна механика добије нови вјетар у леђа - рекао је Давид Кајзер са МИТ-а.

Физичар Леонард Саскинд са Стенфорда једнако је импесиониран експериментом који према његовом мишљењу представља значајан корак унапријед када је у питању квантна механика.

Квантна повезаност честица, упроштено речено, манифестује се код "упарених" електрона, гдје један од њих реагује на промјену стања другог. За то вријјеме, иако се то тако чини, она не нарушава брзину свјетлости, тј. брзину кретања тијела без масе или таласа кроз простор и вријеме.

Овај феномен је ипак далеко од ријешеног проблема који је, опет, дио поља физике који се још не уклапа са природним законима који дјелују на велика тијела. Уколико је квантна повезаност потврђена, то не значи да експерименти престају. Напротив, сада је ред на научној заједници да понавља и опонаша холандски тест како би се отклонила свака сумња у његов резултат.