latinica  ћирилица
28/10/2015 |  15:39 | Аутор: Б92

Како се ријешити зубобоље?

Зубобоља. Страшна ноћна мора која има ту гадну "навику" да се појави рецимо у току ноћи, викендом или у тренутку када смо километрима удаљени од зубара.
Зубобоља - Фото: илустрација
ЗубобољаФото: илустрација

Најчешће се јавља ноћу, јер је током ноћи тијело у стању мировања и више крви долази до болног подручја појачавајући притисак на живце.

Наравно, посјета зубару је неизбјежна (препоручујемо вам да, кад се појави зубобоља, љекара одмах потражите), али доносимо вам неколико природних лијекова који ће сигурно помоћи у умањењу бола.

Лед

Наслоните лед на подручје захваћено болом. Бол ће се у већини случајева одмах смањити јер је лед одличан за смањење бола на нервним завршецима.

Камилица

Традиционално средство које смањује упале. Свјежа камилица је притом дјелотворнија од старе и суве. Потребно је направити мале врећице, натопити их хладном или топлом водом по жељи и неколико минута држати на болном мјесту у устима.

Бијели лук

Бијели лук је свакако најпознатији лијек наших старих, који су користили као аналгетик и анестетик. Управо због тих својих својстава изврстан је природни лијек за умањење зубобоље. Припремите облогу коју ћете направити тако што ситно насјецкани лук ставите у папирну марамицу и потом га додатно изгњечите рукама како би се ослободило што је могуће више жељене ствари. Облогу држите неколико минута на болном мјесту на образу. Такође уколико можете да издржите покушајте комад лука да згњечите и ставите преко болног зуба. Бол ће сигурно да се умањи већ након неколико тренутака.

Лаванда и сирће

Кашичицу сушене лаванде прелијете сирћетом и држите неколико минута у устима. Течност никако не смијете да прогутате.

Алкохол

Скупине бактерија узрокују упале које може ублажити управо алкохол. Притом се алкохол не пије него се користи искључиво за испирање како би се зуб дезинфиковао, а бактерије уништиле.

Со

У мало топле воде отопити што је могуће више соли. Пазите да случајно течност не прогутате, јер је преслана.

Сушена нана

Мали сноп листова сушене нане ставите око болног зуба и држите око 15 минута. Нана има двоструко дјеловање, извлачи упални процес на површину и дјелује умирујуће.

Каранфилић

Прах каранфилића: Прво исперите уста топлом сланом водом. Узмите прстохват каранфилића и ставите на десни код зуба који вас боли и између образа.

Цио каранфилић: Узмите два или три каранфилића и ставите их у уста близу подручја које вас боли и сачекајте да мало омекшају. Након што омекшају лагано их (колико вам зубобоља дозвољава) жваћите како бисте пустили још његових љековитих уља.

Уље каранфилића: Ово је можда и најефикаснији начин за коришћење каранфилића против зубобоље. Потребно вам је: уље каранфилића, штапићи за уши или лоптице од вате, пола кашике маслиновог уља. Помјешајте неколико капи уља каранфилића с пола кашике маслиновог уља. Куглицу вате умочите у тако припремљено уље и ставите је на болно мјесто лагано притискајући.