latinica  ћирилица
29/10/2015 |  09:00 | Аутор: Агенције

Бил Гејтсовa предвиђања из 1999. године

У мору живописних футуристичких концепта помоћу којих су многи у посљедњих неколико деценија покушали да опишу будућност, издвојила су се предвиђања Била Гејтса која су се показала као "језиво тачна"!
Рачунар - Фото: илустрација
РачунарФото: илустрација

Бил Гејтс је 1999. године написао књигу "Business @ the Speed of Thought" у којој је смјело предвидио 15 ствари које су за оно вријеме звучале прилично невјероватно, пише Тајмс.

 

Колико је Гејст заиста био видовит потрудио се да дочара студент економије Маркус Кирјоен, који је на свом блогу издвојио 15 ствари које је у својој књизи предвидио власник Мајкрософта.

 

1. Пронађи најефтинију робу

Гејтсово предвиђање: "Биће развијен програм за аутоматско упоређивање цијена који ће омогућити људима да пронађу најјефтинији производ".

 

Шта имамо данас: Данас имамо велики број интернет страница које су направљење за упоређивање цијена истих производа у различитим продавницама.

 

2. Доступни у сваком тренутку

Гејтсово предвиђање: Гејтс је предвидио да ће људи са собом носити "мале уређаје" који ће им омогућити да остану у контакту и обављају посао електронским путем, гдје год се налазили.

 

Шта имамо данас: Мобилне телефоне, смартфонове, смартвочове...

 

3. Инстант исплате и онлајн вођење финансија

Гејтсово предвиђање: "Људи ће куповати и плаћати рачуне преко интернета."

 

Шта имамо данас: Данас можете врло једноставо да платите инфостан преко интернета или да обавите исплате помоћу страница попут PayPal-а.

 

4. Лични асистенти

Гејтсово предвиђање: Гејтс је предвидио да ће сви наши персонални уређаји, које ћемо носити са собом, бити повезани преко интернета и да ће скупљати информација помоћу којих ће нам живот учинити лакшим. Такође, ти паметни уређаји ће примати мејлове и редовно нас обавјештавати о томе.

 

Шта имамо данас: " "Google Now", је паметни асистент који се креће у овом смјеру и који може да се користи на мобилним уређајима. Такође, било који смартфон је повезан са вашим мејл налогом и путем нотификације вас обавјештава када добијете нову пошту.

 

5. Онлајн надзор домаћинства
Гејтсово предвиђање: "Константно надгледање своје имовине биће уобичајна ствар".

 

Шта имамо данас: Данас можете да купите кућне камере које 24 сата дневно надзиру ваш стан. Како би провјерили да ли је код куће све у реду потребан вам је само приступ интернету.

 

6. Друштвене мреже

Гејтсово предвиђање: Гејтс је предвидео појаву страница које ће омогућити пријатељима да ћаскају.

 

Шта имамо данас: Фејсбук, Скајп, Инстаграм, Твитер...

 

7. Аутоматизоване промотивне понуде
Гејтсово предвиђање: "Софтвер који ће вас обавјештавати о евентуалним промоцијама, попустима и најјефтинијим цијенама."

 

Шта имамо данас: Готово да не постоји страница која не нуди услугу или робу на основу ранијих куповина или вашег интересовања. А за то чак и не морате да посјетите страницу која нешто продаје.

 

8. Дебата о спортском догађају у реалном времену

Гејтсово предвиђање: "Гледаћемо утакмицу на телевизији и у исто вријеме је коментаристати. Такође ћемо моћи да предвиђамо крајњи исход меча."

 

Шта имамо данас: Многе друштвене мреже ово омогућавају, с тим да је Твитер водећи међу њима. Можете у стварном времену оставити коментаре и на спортским страницама, које често уживо прате утакмице и сличне догађаје.

 

9. Паметно оглашавање

Гејтсово предвиђање: "Биће могуће паметно оглашавање. До вас ће стизати само рекламе засноване на вашим личним интересима."

 

Шта имамо данас: Већина онлајн оглашивача користи ову опцију. Њом оглашивачи могу циљати кориснике помоћу историје прегледавања, личних интереса и навике куповине.

 

10. Повезивање са страницама током гледања ТВ-а

Гејтсово предвиђање: "Телевизијски програм ће бити линкован са релевантним сајтовима са сличним садржајем."

 

Шта имамо данас: Све више спортских догађаја има огласе који су повезани с одређеном страницом, а често се може видјети и који су Твитер налози ваших омиљених екипа.

 

11. Онлајн места за расправу

 

 

Шта имамо данас: Већина портала с вијестима има дио с коментарима, гдје људи често жустро расправљају, док друге странице нуде форуме за дискусију или пак мјеста на којима се могу постављати питања.

 

12. Портали утемељени на одређеном интересу

Гејтсово предвиђање: "Онлајн заједница неће бити темељена на основу локације већ на основу заједничког интересовања."

 

Шта имамо данас: Различите врсте страница с вијестима или заједницама усредсређене су на једну заједничку тему. Многе странице такође нуде скраћене и проширене вијести, зависно од тога колико вас која тема занима.


13. Софтвер за управљање пројектима

Шта имамо данас: Мноштво пословног софтвера у свијету предузетништва, данас револуционализује послове, од начина на који се запошљавају и привлаче нови запослени до тога како се формира екипа и додјељују задаци запосленима.

 

14. Онлине потрага за радницима

Гејтсово предвиђање: "Људи ће моћи преко интернета да траже посао, а на основу њихових вјештина послодавци ће моћи да их изаберу и запосле."

 

Шта имамо данас: Странице попут LinkedIn-a  омогућавају појединцима да поставе биографије и пронађу послове на основу својих интереса и потреба. Послодавци могу пак и да траже раднике на темељу врло специјализованих умијећа.

 

15. Софтвер за пословну заједницу

Гејтсово предвиђање: "Све више послова ће се обављати помоћу аутсорсинга, а потенцијалне партнере ће проналазити помоћу заједничке платформе."

 

Шта имамо данас: Данас многи послодавци користе софтвере који су фокусирани да друштвени дио, како би корисници могли ступити у контакт с другим пословима и започети комуникацију која би могла резултирати већим пројектима.