latinica  ћирилица
03/11/2015 |  22:53 | Аутор: ТАНЈУГ

На аукцији ријетка верзија албума Боба Дилана (ВИДЕО)

Изузетно ријетка верзија албума Боба Дилана нашла се на аукцији на eBay са почетном цијеном од 100.000 долара.

Издат 1963. године, албум "The Freewheelin" ће младог Дилана устоличити на музичкој сцени. Иако је други албум америчког кантаутора једногласно прихваћен од стране критике и публике, на тржишту се појавио у цензурисаној верзији без четири контроверзне пјесме.

Дискографска кућа Колумбија рекордс је тада била у власништву ТВ мреже CBS која је инсистирала да се пјесма "Talkin' John Birch Paranoid" скине са албума. Чак је спријечила славног музичара да представи своју сатиричну нумеру у тада веома популарној емисији Еда Саливена.

Према писању сајта Vinylfactory, са албума су скинуте још три "шкакљиве" пјесме. Једна од фабрика за производњу плоча, међутим, није благовремено обавијештена о овој промјени, па је један мањи број "оригиналних" винила снимљен.

Неколико моно издања продата су кришом у Калифорнији, а 1992. године, једна стерео копија албума се неким чудом појавила у једној од њујоршких продавница плоча.

Купио ју је исте године за 35.000 долара извјесни Дејвид Ектром који је сада нуди на онлајн аукцији с почетном цијеном од 100.000 долара.