latinica  ћирилица
08/11/2015 |  15:58 | Аутор: РТРС

Индијци траже дијамант из круне британске краљице

Боливудске звијезде и индијски бизнисмени покренули су правни поступак како би вратили 105-каратни дијамант у вриједности од 100 милиона фунти који се налази на круни британске краљице, а за који тврде да је украден из њихове земље, пише „Дејли мејл“.
Круна британске краљице - Фото: РТС
Круна британске краљицеФото: РТС

Дијамант "Koh-i-Noor", који је носила краљица мајка на крунисању свог мужа и касније своје ћерке, могао би да буде истргнут из британске круне и враћен у Индију, пошто су Индијци покренули судски поступак пред Високим судом у Лондону захтијевајући од британске владе да врати 105-каратни дијамант.

 Тај поступак могао би да изазове непријатности на ручку који приређује британска краљица за индијског премијера Нарендру Модија сљедеће недјеље у Бакингемској палати, а такође поново баца свјетло на британску колонијалну историју.

На круни британске краљице од 1937. године

Краљица Елизабета је 1937. године наложила  да се дијамант угради на централно мјесто на круни коју је носила на крунисању свог супруга краља Џорџа VI.

"Koh-i-Noor" је и даље у тој круни, која је лежала на ковчегу краљице мајке током њене сахране 2002. године.
 

Влада Британије одбацила је захтјеве за враћање овалног дијаманта који је владар Дулип Синг поклонио краљици Викторији 1851. године, након британске анексије Пенџаба.

„Умијешани у овај смјешан случај треба да схвате да су британски краљевски драгуљи право мјесто за Koh-i-Noor дијамант у знак захвалности и прзинања за више од три вијека британског присуства у Индији које је допринијело модернизацији, развоју и демократизацији те земље“, рекао је за Дејли мејл историчар Ендру Робертс.

 Пакистан, Индија, Иран, па чак и авганистански талибани, тврде такође да имају право на драгуљ, чији назив у преводу знаци „Планина свјетлости“, а његово постојање први пут је документовано 1304. године.

Легенда каже да ко год носи тај дијамант постаје невјероватно моћан, али смије да га носи само Бог или жена, док мушке власнике задесиће несрећа.

-Давид де Соуза из групе која помаже у финансирању поступка изјавио је да је "Koh-i-Noor" само један од многих артефаката који су однијети из Индије под сумњивоим околностима.

Де Соуза тврди да су посљедице британске колонизације „крађа индијског богатсва и уништавање душе земље“.

Боливудска звијезда Бумика Синг је на то додала да "Koh-i-Noor" није само драги камен већ дио историје и културе и несумњиво мора бити враћен.

Извор: Танјуг / Дејли мејл