latinica  ћирилица
09/11/2015 |  14:15 ⇒ 10/11/2015 | 13:17 | Аутор: Вечерње новости

Измjена гена искоријениће болести

Достигнућа науке ускоро би могла да направе револуционарни заокрет у медицини. Органи више не морају да се пресађују, могу да се "одштампају" од сопствених матичних ћелија.
Узорак ДНК (илустрација) -
Узорак ДНК (илустрација)

Као што могу да се исправе словне грешке у тексту прије него што се одштампа, тако ће нове технологије омогућити да се исправе грешке у генима. Поступци међу којима су "едитовање гена", технологије замене митохондрија и друге, довешће до искоријењивања ретких болести, леукемије и малигнитета. То ће, најављују стручњаци, довести и до драматичног продужења људскијог вијека на 120 година.

- Захваљујући напрецима у генетичком инжењерингу моћи ћемо да бирамо боју очију дјеце, висину, интелигенцију, сексуалну оријентацију, пол - рекао је професор др Војин Ракић, директор Центра за биоетичке студије на конференцији "Етика биотехнологије која нам продужава живот" одржаној у Београду у сарадњи са Хастнигс центром из САД. - Имамо искуство до чега је генетички инжењеринг довео у вријеме нациста. Зато је сада кључна дилема човјечанства да ли је оправдано примијенити све што нуди савремена генетика или је цијена превисока с обзиром на то до каквих странпутица то може да доведе.

Подсјећајући да је доскоро трансплантација органа изазивала бројне контроверзе, Ракић је навео да су најновија технологије далеко драматичније и значајније од саме трансплантације.

- Сада више не морате да пресађујете орган, можете да га одштампате и то од сопствених матичних ћелија - истакао је др Ракић. - Некада су за то били потребни месеци, а сада за седам дана можете да добијете бубрег или јетру. Врло брзо ћемо доћи у еру да дјеца која се буду рађала неће моћи да добију леукемију, а то исто важи за све ријетке болести.

Док са једне стране либерално оријентисани биоетичари заговарају коришћење свега што нове технологије омогућавају зарад напретка човечанства и искорењивања болести, конзервативци подржавају употребу савремене технологије, али не по сваку цијену јер је то, сматрају, мешање у ствари природе и бога.

 НАПРЕДАК У ЛИЈЕЧЕЊУ

Некада је за постављање дијагнозе ријетке болести пет љекара радило пет година. Захваљујући секвенционирању генома, данас то може да уради један љекар и то за само пет дана.

- Став Свјетске здравствене организације да ћемо 2020. бити у ери персонализоване медицине, јер ћемо до тада већ имати довољно знања из генетике да ћемо моћи сваког пацијента да лечимо у складу са његовим геномом - рекла је професор др Соња Павловић из Института за молекуларну генетику и генетски инжењеринг. - Персонализована медицина ће нам омогућити и модерне методе лијечења: фармакогеномика ће побољшати деловање терапије, нутригеномика ће дати препоруке шта треба да једемо да бисмо били здравији, док ћемо на основу предиктивне генетике моћи да спроводимо бољу превентиву.