latinica  ћирилица
10/11/2015 |  13:28 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Пет најпожељнијих намирница за почетак дана

Сви знамо да је доручак најважнији дневни оброк који не би требало да се прескочи.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Ово је пет најпожељнијих намирница за почетак дана.

1. Овсена каша (садржи влакна, богата је омега 3 масним киселинама и садржи фолате и калијум). Највише је влакана у преполовљеним зрнима (стеек-цут), а бирајте увек овсене пахуљице без додатка шећера. Скувају се за само 15 минута, а можете их засладити медом, млијеком, или им додати воће и мало орашастих плодова.

2. Грчки јогурт с карактеристичним оштрим укусом богат је калцијумом и беланчевинама, садржи их двоструко више него обични јогурт. Најбоље га је за доручак појести самог, без слатких додатака и нећете ускоро бити гладни. А ако желите још и нешто слатко, можете појести неко воће по свом избору.

3. Пшеничне клице. Само двије кашике пшеничних клица осигуравају чак 15 одсто дневно препорученог уноса витамина Е који нам у исхрани обично недостаје. Можете их додати доручку тако да их умијешате у обични јогурт или у свој најдражи смути.

4. Грејп позитивно утиче на сагоријевање вишка килограма и равнотежу шећера у крви. Осим тога, грејп је одличан за хидрацију организма и богат је антиоксидансима који јачају имунолошки систем За добро комбинован доручак конзумирајте га заједно с бјеланчевинама – јајем или обичним јогуртом.

5. Банана је пуна добрих угљених хидрата који су 'главни кривац' за то да се дуго након доручка осећамо сито. Садржи велику количину калијума, а добро се комбинује са житарицама и зобеном кашом. Све ове намирнице деци осигуравају енергију, јачају имунитет и чувају их од учесталих инфекција које се у хладнијим мјесецима лакше шире у вртићима и школама. Важна је и разноврсна исхрана, базирана на цјеловитим житарицама, махунаркама, поврћу и другим квалитетним намирницама, која искључује рафинисане производе, посебно шећер.

Извор:Б92