latinica  ћирилица
10/11/2015 |  13:40 | Аутор: СРНА

Сви плавооки људи су рођаци?!

Научници сматрају да сви плавооки људи имају заједничког претка и да су рођаци!?
Поглед - Фото: илустрација
ПогледФото: илустрација

Процијењује се да између 20 и 40 одсто Европљана има плаве очи, али тачан разлог за плавоокост још није познат.

Научници вејрују да се ради о генетској мутацији и да је ген преживио, јер су људи с том бојом очију сматрани физички привлачнијим, па су имали више прилике да се множе.

Боју очију одређује количина пигмента у шареници ока. Много пигмента значи смеђе очи, мање пигмента – зелене очи, а мало или нимало пигмента – плаве очи.

Чак 16 гена одређује боју очију, али два главна су "ХЕРЦ2" и "ОЦА2", с тим да "ХЕРЦ2" склужи као прекидач који активира "ОЦА2", а овај затим активира протеине који производе пигменте.

Ако и један од ова два гена мутира и престане да врши своју функцију - долази до прекида ланца реакција и протеини не стварају пигменте. А резултат тога су плаве очи.

Свако има по два од сваке врсте гена у своме тијелу, по једно од оца и од мајке. Ако један родитељ има мутирани "ОЦА2" ген, а други све "нормалне", и дијете ће имати смеђе очи.

Ако оба родитеља имају мутирани "ОЦА2", постоји 25 одсто шансе да ће дијете имати плаве очи. Теоретски, скривени мутирани "ОЦА2" могао би се преносити кроз породицу генерацијама, а да нико нема плаве очи.

Истраживање проведено на универзитету у Копенхагену проучавало је ДНК плавооких особа и открило да их је 99,9 имало мутацију у "ОЦА2" гену.

Због тога научници вјерују да сви плавооки потичу од једног заједничког претка. Што значи да су, у ствари, рођаци.