latinica  ћирилица
11/11/2015 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: Б92

Као у Шајкашу: У јоркширској школи се онесвјестило 27 ђака

У једној школи у Јоркширу готово у исто вријеме онесвјестило се 27 ђака који су одмах одвезени у болницу.
дјеца - Фото: ФОНЕТ
дјецаФото: ФОНЕТ

Још необјашњени инцидент догодио се између 11 и 11.30 у Атувуд школи у Рипону.

“Двадесет седам ученика показивало је знаке мучнине и вртоглавице. Неки су примљени у школску амбуланту, а неки превезени у болницу. У овом тренутку не знамо шта је изазвало разбољевање ђака и тренутно се ради на проналажењу узрока“, саопштено је из полиције.

Овај случај подсјећа на инцидент у Шајкашу из фебруара ове године када је 17 ученика са симптомима тровања пребачено у болницу.

Упркос детаљним анализама, није пронађен ни један физички узрок таквих симптома, па је на крају онесвешћивање ђака приписано масовној хистерији.

Масовна хистерија представља епидемијску појаву поремећаја здравља који нису изазвани биолошким, физичким или хемијским узроцима. По правилу се преноси погледом и звуком, а окидач неријетко буде запажање провообољеле особе да се осјећа необичан мирис.

Често се испољава драматичном сликом, уз симптоме и знакове који могу да делују бизарно (онесвјешћивање, вриштање, грчеви и сл.), али никада немају органску основу. Другим ријечима, све је у глави. Наравно, није у питању претварање, већ несвјесно подражавање. Ријеч је о неодговарајућем тјелесном или душевном одговору на погрешно схваћене или под утицајем сугестије некритички прихваћене спољне надражаје.

Управо зато није најсрећније изабран уобичајени термин за ту појаву (масовна хистерија) јер стигматизује жртве. Зато би било примјереније прибјећи алтернативним називима, као што су масовни психогени поремећај, масовна психосоматска реакција, колективно опсесивно понашање, заразни или преносиви конверзиони поремећај, итд.