latinica  ћирилица
13/11/2015 |  07:49 | Аутор: РТРС

Кинези направили нови материјал за "невидљиве" авионе

Група научника из Кине направила је материјал који би могао да се нађе на оклопу будућих борбених авиона и тиме их учини још тежим за детектовање на радару.

Истраживачи су развили нови материјал који одбија микроталасе радара. Такви материјали обично су сувише дебели да би се користили у прављењу авиона, али нови материјал је довољно танак да се њиме облаже разна војна опрема.

Данашњи радари користе низове антена које усмјеравају микроталасе тако да пружају приближне информације о величини објекта и његовој удаљености. Уз материјале који апсорбују микроталасе, сигнал се не враћа до пријемника, па авион на скенеру може изгледати као птица.

“Наш апсорбер је готово десет пута тањи од конвенционалних“, каже Венхуа Су, један од чланова тима кинеског Гуанџонг универзитета науке и технологије.

У њиховом раду, објављеном у стручном часопису “Јоурнал оф Апплиед Пхyсицс“, тим описује да је материјал сачињен од полупроводљивих диода и кондензатора који су утиснути у штампану плочу.

Тај слој налази се испод слоја бакарних отпорника и кондензатора дебелих само 0,04 милиметра. Слиједи слој танког метала којима саћасту структуру и слој танког равног метала.

Стелт технологија сматра се кључном у војном ваздухопловству и до сада је њом доминирала Америка. Ипак, ово истраживање и све већи развој војне опреме, Кину би ускоро могао да стави на лидерску позицију.

Извор: дефенсеоне.com/Б92