latinica  ћирилица
18/11/2015 |  20:55 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Патите ли од “сајбер мучнине“?

Амерички и британски научници забележили су постојање стања које су назвали “сајбер мучнина“.
мобилни телефон - Фото: илустрација
мобилни телефонФото: илустрација

Овај феномен погађа око 80 одсто корисника смартфона или таблет рачунара, а карактеришу га осјећај мучнине и вртоглавице, пише "Дејли мејл".

Сајбер мучнина представља дигиталну верзију мучнине која се јавља у току вожње, а узрокује је посматрање брзих покрета на екрану, од филмова у биоскопима на којима је приказана брза вожња колима и ротирања екрана у видеоиграма до брзог листања веб страница на "паметним телефонима".

Што је приказани садржај реалистичнији, веће су шансе за настанак сајбер мучнине.

Сирил Дилс, когнитивни психолог и истраживач Центра за мобилност и транспорт Универзитета у Ковентрију истиче да је у питању фундаментални проблем који се у технолошкој индустрији већ дуже време "гура под тепих".

“У питању је природни одговор на неприродно окружење“, каже Дилс.

Мучнина која се јавља у току вожње чини да се људи осјећају болесно јер осјећају покрет у мишићима и унутрашњем уху, али га не виде. С друге стране, дигитална мучнина чини управо супротно – видимо покрет, али га не осјећамо. Ефекат је исти, а симптоми укључују главобољу, вртоглавицу, мучнину, и потребу да сједнемо.

“Чуло равнотеже разликује се од осталих чула по томе што зависи од неколико различитих типова информација које примамо истовремено. Када се информације које примамо не подударају, настају вртоглавица и мучнина“, каже Стивен Рауш, професор оториноларингологије у Медицинској школи Харвард.

Сајбер мучнини су склоније жене, као и гејмери који проводе велики број сати играјући видео игре са бржим темпом. Инжењери компаније Оцулус ВР, која се бави прозводњом уређаја за виртуелну реалност, признали су да је мучнина корисника један од највећих проблема са којим су се суочили до сада, а приликом дуготрајног коришћења забиљежена је и појава "флешбекова" налик онима који се јављају код уживалаца дрога.

Извор: Daily Mail/Б92