latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:10 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Кинези открили друштвену игру стару 2.500 година

У античкој гробници близу града Ћингџоу на истоку Кине пронађена је необична друштвена игра.
Коцке (Фото: Thinkstock) - Фото: B92
Коцке (Фото: Thinkstock)Фото: B92

Ова гробница вијековима је била пљачкана, али чини се да никоме није било у интересу да узме 14-страну “коцкицу“ на којој су исписани бројеви, 21 правоугаону фигуру, као ни сломљену таблу која је највјероватније била предвиђена за игру.

Археолози су успјели да реконструишу таблу – украшена је са два ока која су окружена шарама са облацима и громовима, наводи се у магазину “Chinese Cultural Relics”.

Коцкица је направљена од животињског зуба, а на 12 од 14 страна налазе се бројеви од 1 до 6, урезани у стилу античке кинеске калиграфије. Сваки број урезан је двапут, док су две стране остављене празне.

Пронађена игра назива се "бо или лиубо", а настала је око 500 година прије нове ере. Била је изузетно популарна у вријеме владавине династије Хан, које се сматра златним добом кинеске историје.

Археолози још увијек не знају са сигурношћу каква су била правила игре, с обзиром на то да се не игра већ 1.500 година.

У гробници је пронађен и склупчан људски скелет, а истраживачи мисле да су можда у питању посмртни остаци једног од пљачкаша.

Гробница садржи двије велике рампе које воде ка степеништу које се спушта до посмртне одаје, а археолози наводе да су пронашли најмање пет јама у којима је покопано благо покојника. Прије него што је оштећена, гробница је била дуга око 100 метара.

Извор: RT.com/Б92