latinica  ћирилица
23/11/2015 |  08:07 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

Коријен цикорије - универзални лијек

Побољшава варење, апетит и метаболизам. Зауставља крварење, дјелује као диуретик, помаже да се избаци камење из бубрега, пишу "Вечерње новости".
Цикорија (фото: bing.com) -
Цикорија (фото: bing.com)

Водопија или цикорија (Cichorimu intybus) има изузетна лековита својства и заузима посебно мјесто у народној медицини. Иако је коровска биљка, која плавим цвјетовима украшава ливаде и дионице поред пута све до касне јесени, многи је намјенски гаје у башти. Сваки њен дио је љековит, највише коријен, који је вретенаст и дугачак и вади се у јесен или рано прољеће.

Након вађења се опере и исече по дужини, наниже на конац и суши на ваздуху, а потом пакује у вреће од јуте. Коријен нема јак мирис, а укус је помало горак. Од љековитих састојака садржи највише цикориетола, инулина и других деривата воћног шећера. Занимљиво је да је садржај инулина повећава сушењем коријена, тако да га на крају има више од 50 процената у односу на друге љековите састојке. Такође, више га има у јесен, него у пролеће.

У биљци се налази и врло вриједан интибин, фруктоза, пентосан, масти. У већим количинама су присутне и аминокиселине, беланчевине, минерали калцијум, калијум, фосфор, натријум, магнезијум. Од витамина највише има оне из Б комплекса, К и П, а нешто мање витамина Ц и каротина.

Због горчине коју има, народни љекари ову биљку препоручују за боље варења и метаболизам, јер регулише лучења желудачне киселине, побољшава апетит и спрјечава поремећаје у лучењу жучи и болести јетре. Чисти слезену и бубреге, дјелује као диуретик, помаже да се избаци камење из бубрега, лијечи жутицу... Осим тога, зауставља крварење, чисти и јача крв, дјелује код грипа и прехладе у доњем стомаку. Користи се и код психичких проблема, посебно за лијечење хипохондрије и потиштености због умишљене болести.

Извор: Новости