latinica  ћирилица
23/11/2015 |  09:50 | Аутор: novosti.rs

Трчање смањује масноће у крви

Физичка активност повољно утиче на ниво шећера и подиже добар холестерол. Вjежбањем мора да се сагори најмање 900 калорија недjељно.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Ако имате висок холестерол, што прије почните да се бавите неком физичком активношћу. Вјежбање повољно утиче на метаболизам шећера, смањује гојазност и топи масне наслаге, а истовремено подиже ниво доброг (ХДЛ) холестерола чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

На Универзитету Оканомицу у Токију стручњаци су анализирали однос између интензитета и трајања активности и нивоа холестерола. Студија је показала да се вјежбањем мора сагорјети најмање 900 калорија недјељно да би оно имало позитивно дејство на ХДЛ холестерол. Та потрошња калорија остварује се физичком активношћу у трајању од око два сата недјељно.

- Физички активне особе могу на тај начин да повећају свој ХДЛ холестерол за скромних, али ипак значајних 0,07 ммол/л - каже професор др Катарина Лалић, начелник Одељења за липидне поремећаје и кардиоваскуларне компликације у дијабетесу Клинике за ендокринологију КЦС. - То мушкарцима за пет одсто, а женама за осам одсто, смањује ризик од обољења срца, али само ако је физичка активност редовна.

Стручњаци савјетују да су најбоље вјежбе које снижавају вриједност холестерола оне које чине да крв струји кроз цијело тијело, попут веслања или пливања. Студија рађена на Универзитету Јужна Каролина показала је да пливање снижава ризик од умирања од срчаног удара за 53 одсто, у поређењу са трчањем или одмарањем на каучу.

Установљено је, такође, да дужина сваког бављења физичком активношћу има утицај на ниво повећања доброг холестерола - на сваких 10 минута више, ниво ХДЛ холестерола повећава се за додатних 1,4 мг/дЛ.

Ипак, не заборавите да се консултујете са љекаром прије него што почнете да вјежбате.

ПЛИВАНјЕ

Идеално је за одржавање кондиције, правилан равој свих мишића, опуштање послије стресних ситуација и очување здравља. Благотворно дјелује на психу, кардиоваскуларни систем, плућа, а ова активност препоручује се свима, без обзира на пол и године. Најбољи ефекат постиже се пливањем у јутарњим и пријеподневним часовима. Идеална температура воде за организам је 25 до 26 степени, а пливање треба избјегавати два сата након оброка.

Извор: Новости

КРОС

Ова физичка активност је увијек доступна. Није потребна сала или спаринг партнер, довољно је да имате добре патике и можете да кренете у природу. За почетак можете да се определите за лагано трчање или џогинџ од 30 минута, са лаганим истезањем прије и послије активности. Обратите пажњу да сат времена прије трчања не би требало да једете. Препорука стручњака је да се пред тренинг не експериментише са храном, и да се узимају уобичајене намирнице.

ВЕСЛАНјЕ

У чамцу на ријеци или "на сувом" у теретани, веслачки покрети ангажују велике мишићне групе и помажу у обликовању горњих и доњих дијелова тијела. Такође, позитивно утичу и на срце и плућа и представљају озбиљну аеробну вјежбу. Поред тога, вјежбање на машини за веслање утроши у просјеку 600 калорија на сат. Покрети који се изводе су природни и представљају најмањи могући стрес за зглобове.