latinica  ћирилица
24/11/2015 |  10:43 | Аутор: РТРС

Превише чистоће изазива астму и алергије

Западни свијет данас живи у доба опсесивне чистоће, користи антибактеријске сапуне, кућне потрепштине које убијају 99,99 одсто бактерија, тушира се сваки дан и непрестано мијења одјећу, пешкире и чаршаве, иако стручњаци већ неко вријеме поручују како превише чистоће води у болест.
Алергија - Фото: vecernji.hr
АлергијаФото: vecernji.hr

Сматра се да су микроорганизми лоши, једноставно речено. Али истовремено нас научници упозоравају да је лоше инсистирати на превеликој чистоћи јер то води ка астми и многим врстама алергија. Треба успоставити равнотежу, поручују, између потребе за потпуном чистоћом и живота са спознајом да су бактерије свуда око нас.

Од 19. вијека је познато да неке бактерије изазивају болести, а од тада је чистоћа значајно побољшала људско здравље. Ипак, нису сви микроорганизми лоши. Истина је да постоје бактерије које узрокују смртоносне болести, али већина их је ипак изузетно корисна за наше здравље, и у организму и у околини.

Године 1989. британски епидемиолог Дејвид Страхан био је први који је сугерисао да би излагање инфекцијама током детињства могло осигурати добру одбрану против алергија касније у животу.

Алергија се заправо развија када организам перципира безопасне супстанце као велики напад. Наша тијела, каже Дороти Метјус, биолог на Русел Сејџ колеџу у Нјујорку претерано реагирају на корисне микробе јер је наш имунолошки систем заборавио како с њима да живи у миру.

Грејам Рук, епидемиолог на Универзитету у Лондону зато препоручује да мама својом пљувачком очисти цуцлу која је пала на под умјесто да беби да нову, стерилну. Онима који мисле да су пси прљави поручује да ти љубимци код дјеце могу да смање алергије. Терапија излагањем почиње при рођењу - зато је за дјецу боље да буду рођена природним путем него царским резом, каже Рук.

Слиједи питање како се заштитити од болести које узрокују лоше бактерије, а задржати добре. Рук каже да је кључно прање руку, добро и довољно дуго, али сви дијелови тијела не морају да се перу на тај начин, каже он. Мијењање доњег рубља сваки дан спада у категорију нужног.

Што се тиче куће, није важно претерано чишћење него циљано и детаљно, што је боље него "једном недјељно", каже Сели Блумфилд, челница Међународног научног форума за хигијену куће. Ако се на кухињској подлози сјецка поврће, чишћење може да причека, али ако се сијече месо и риба - не може. Не постоје научни подаци о томе колико често мијењати чаршаве, пиџаме и пешкире, али она предлаже једном недјељно.

Посебно опрезан треба бити с кухињским крпама и сунђерима, а након коришћења тоалета спуштати даску.

Дјеца која расту у окружењу које није опсесивно чисто имају мању стопу алергија и астме, закључак је научника. Здрав живот подстиче се и излагањем домаћим животињама и безопасним али кључним микроорганизмима у прљавштини, храни и води.

Извор: Б92/Klix.ba