latinica  ћирилица
25/11/2015 |  13:21 ⇒ 13:26 | Аутор: Агенције

Ко су преци савремених Европљана?

Како је технологија за секвенцирање генома напредовала, генетичари су покушавали да је искористе како би открили право поријекло Европљана, али им је увијек недостајао један “дјелић слагалице“.
Скелет - Фото: илустрација
СкелетФото: илустрација

Ново истраживање објављено у “Натуре Цоммуницатионс“ открило је нову групу ловаца-сакупљача који су дошли из Кавкаске регије.

Научници су раније вјеровали да Европљани потичу од три групе – ловаца који су на Стари континент дошли прије барем 40.000 година, прије почетка леденог доба и проширили се на подручју између Шпаније и Мађарске. Много година потом, након леденог доба, пољопривредници с Блиског истока дошли су у Европу и донијели свој ДНК у већ постојећу мјешавину прије око 7.000 година. Трећа група били су становници Понтске степе и припадали такозваној Јамној култури. У Европу су дошли прије око 5.000 година.

Међутим, научници нису у потпуности разријешили генетско поријекло припадника Јамне културе. Ново истраживање показало је да дијелом потичу од групе ловаца сакупљача који су ледено доба провели у Кавкаској регији, прије него што су кренули ка западу. Ову новооткривену групу називају “четвртом великом групом древних предака Европљана“.

“Питање поријекла припадника Јамне културе било је мистерије све до сад“, рекао је један од водећих истраживача Андреа Маника са Универзитета у Кембриџу.

“Сада смо открили да су мјешавина источноевропских ловаца сакупљач и популације са Кавказа који су посљедње ледено доба провели у изолацији. Кавкаски џеп је четврта велика лоза предака Европљана, које нисмо били свјесни све до сад“.

Истраживачи сматрају да су кавкаски ловци сакупљачи утицали и на популације у Јужној Азији и да је овај огранак лозе предака повезан са ширењем индоевропских језика регионом.

Извор: atlasobscura.com/Б92