latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:47 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатно тестирање на ХИВ/АИДС 1. децембра

Клиника за инфективне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске организоваће у Бањалуци у уторак, 1. децембра, бесплатно, добровољно, повјерљиво тестирање и савјетовање за ХИВ/АИДС и вирусни хепатитис, поводом Свјетског дана борбе против ових болести.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Бесплатно тестирање и савјетовање заинтересовани грађани могу обавити у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести у уторак од 9.00 до 20.00 часова, саопштено је из УКЦ.

Циљ ових акција је да се скрене пажња јавности на овај здравствени проблем, те превасходно смањи стигма и дискриминација обољелих од ХИВ болести у друштву.

Ова акција посвећена је превенцији ХИВ инфекције, али и других полно преносивих болести, те ће едуковано особље, као и претходних година, пружити потребне информације заинтересованим грађанима.

Из УКЦ Српске подсјећају да у приземљу Клинике за инфективне болести од 1. јуна 2007. године ради Савјетовалиште за хепатитисе Б и Ц, те ХИВ инфекцију, у којем се проводи добровољно, анонимно и бесплатно тестирање на ХИВ, савјетовање прије и послије тестирања, брзи тестови на плочицама, психоцоцијална подршка особама које живе са хроничним хепатитисом Б и/или Ц, те особама које живе са ХИВ/АИДС-ом, као и особама из њиховог окружења.