latinica  ћирилица
28/11/2015 |  15:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Пронађена гробница краљице Нефертити?

Постоји велика вјероватноћа да гробница египатског краља Тутанкамона садржи пролаз у тајне одаје, гдје би могла да буде сахрањена краљица Нефертити, саопштили су данас стручњаци, а ови подаци биће послати у Јапан на анализу.
Краљица Нефертити - Фото: Screenshot
Краљица НефертитиФото: Screenshot

Нефертити, за коју се вјерује да је Тутанкамонова маћеха, преминула је у 14. вијеку прије нове ере и проналажење њене гробнице представљало би највеће археолошко откриће у Египту у овом вијеку, навео је Ројтерс.

Британски египтолог Николас Ривс најавио је планове за даљу анализу на конференцији за новинаре са египатским министром за антиквитете Мамдухом ал-Даматијем, који је рекао да постоји "90 одсто шансе да се нешто налази иза зидова" Тутанкамонове гробнице.

Ривс је у октобру изјавио да вјерује да у Тутанкамоновом маузолеју изворно положено тијело Нефертити, које се већ 3.000 година налази иза дијела зида гробнице.

Тутанкамон, дјечак краљ, преминуо је око 1323. године прије нове ере. Његову гробницу, са чувеном златном посмртном маском пронашао је у Долини краљева, други британски египтолог Хауард Картер.

Стручњаци су дуго покушавали да докуче зашто је његова гробница мања од гробница других фараона и зашто је њен облик више у складу са гробницама египатских краљица тог времена.

За Нефертити се дуго времена вјеровало да је преминула током владавине свог супруга и да је сахрањена у Амарни, гдје је пронађена њена биста.

Недавно, бројни стручњаци, укључујући и Ривса, изнијели су хипотезу да је она наџивела Ахенатена, али је промијенила име и можда кратко владала Египтом, навела је британска агенција.