latinica  ћирилица
28/11/2015 |  21:33 | Аутор: Б92

Научници открили зашто се пингвини не заледе

Антарктички пингвини живе у дијелу свијета у којем се температуре спуштају и до 40 степени испод нуле а вјетрови дувају брзином од 40 метара у секунди. Иако у тим условима стално ускачу у воду и излазе из ње на њиховом се перју не ствара слој леда и тај је феномен заинтересовао америчке научнике.
Пингвини (Фото: nationalgeographic.com) -
Пингвини (Фото: nationalgeographic.com)

Тим са универзитета УЦЛА предвођен Пироузом Кавепоуром проучио је њихово перје и утврдио да је тајна у комбинацији уља које луче и наноструктура.

Због изузетне хидрофобности њиховог перја вода се на површини задржава у облику куглица које не отпуштају топлоту и напросто се откотрљају прије него што се заледе.

Научници су открили да перје има минијатурне поре које задржавају ваздух и чине површину хидрофобном. Уз то пингвини подмазују перје уљем које производи жлијезда уз реп.

Уочили су да пингвини из 'топлијих крајева' попут оних у Чилеу и Аргентини немају тако ситне поре и производе другу врсту уља које није хидрофобно.

Сазнања би могла да помогну у ваздухопловству у којем компаније троше милионе на поступке одмрзавања авиона. "Помало је иронично да би птица која не лети могла једног дана да помогне авионима да лете сигурније", каже Кавепоур.