latinica  ћирилица
01/12/2015 |  12:19 | Аутор: СРНА

Обољели од сиде широм свијета добијају спасоносни третман

Више од 15,8 милиона људи обољелих од сиде широм свијета добија третман који им продужава живот, али треба уложити додатне напоре да се до 2030. године оконча епидемија ове болести, саопштио је Мишел Сидибе, директор агенције УНАИДС.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Он је поводом Свјетског дана борбе против сиде рекао да је циљ који је поставила међународна заједница амбициозан, али остварљив и да представља прилику да се заувијек промијени курс историје.

"Добре вијести су да сада располажемо оним што је потребно да прекинемо ову епидемију и спријечимо да се поново врати, да спријечимо већи број нових ХИВ инфекција и смртних случајева од сиде, као и да елиминишемо стигму и дискриминацију повезану са вирусом ХИВ", рекао је Сидибе.

Он је додао да сузбијање епидемије сиде значи да дјевојке и младе жене имају приступ образовању и одговарајућим здравственим услугама у вези са вирусом ХИВ, сексуално преносивим болестима и репродуктивним системом.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун упозорио је да се "прозор за дјеловање затвара" и позвао на убрзавање инвестиција и смањење несклада између потреба и услуга.

"Потребно је да више него удвостручимо број људи који добијају спасоносни третман на свих 37 милиона људи који живе са вирусом ХИВ", нагласио је Бан Ки Мун.

Он је рекао да ће састанак Генералне скупштине УН 2016. године о сиди бити кључна шанса за свијет да усвоји одлуке о убрзаној акцији за сузбијање ове болести.