latinica  ћирилица
03/12/2015 |  08:26 ⇒ 08:51 | Аутор: Б92

Како магнезијум јача женственост?

Животна раздобља кроз која жена пролази формирају је као личност са печатима којима ће свом животу давати боју, али и утицати на лично окружење, а на који начин можемо да одржимо виталност, објашњава стручна сарадница за Сторy.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Стереотипи или предрасуде који се везују за жену у периоду адолесценције, младости, зрелог животног доба или старости, доводе се у везу са психофизичким стањем као обиљежјем сваког од периода њеног живота. Она мора да се суочи са свим промjенама које јој се дешавају и да потенцијалне слабости превазиђе у своју корист. У периоду адолесценције, када се хормони буде, младим дjевојкама приписује се импулсивност због тегоба које имају са ПМС-ом, нервоза, осjетљивост, раздражљивост. Сва љепота полетности, велике енергије коју оне носе и амбиција за новим искуствима, пада у други план.

На појаву труднице, сви се некако разнијеже, али често помисле и како су хировите, депресивне и некако тешке, јер хормони опет раде своје. Љепота стварања новог живота, осјећајност и тјелесна жртва коју жена подноси, тада су ипак од непроцјењиве вриједности.

Када је у зрелим годинама, спремна да уз своје искуство, зрелост и педантност која краси жене, постане нечији узор, лидер или једноставно поуздан партнер, ситуација постаје превише врућа - у негативном смислу, нажалост. Промјене расположења, таласи врућине, нервоза, несаница, болови у костима и зглобовима, лупање срца, све оно што менопауза носи са собом, жени може да засмета или учини да је други посматрају нешто инфериорнијом.

У свим животним фазама и ситуацијама, за жене је важна самосвијест, али и помоћ коју може добити из окружења, како би своју женственост увијек посматрала као трајну предност, а не ману.

Један од савезника доброг стања жене, како физичког, тако и психичког, свакако је и минерал магнезијум! Његова улога у очувању здравља жене, као основе доброг осјећања, примјетна је у свим раздобљима живота, код разних тегоба, односно женских слабости.

Период ПМС-а може бити веома стресан и непријатан за жене, јер се поред нервозе, благог отицања, грчева, па и мучнине, могу јавити главобоља и мигрена. Познато је да редовним уносом дневно препоручене дозе магнезијума (око 300 мг) током ПМС-а, његовим дјеловањем на мишићни, али и нервни систем, поменуте тегобе могу значајно да се смање, чиме се олакшава пролазак кроз тај непријатан дио мјесеца.

Током трудноће, због хормоналних промјена и раста дијетета и постељице, повећана је потреба за магнезијумом. Један од најчешћих савјета гинеколога у току трудноће јесте управо допунска суплементација магнезијумом јер он поспијешује раст материце, као и здрав развој бебиних костију и органа. Примјена магнезијума током трудноће може утицати и на смањење грчева и контракција, управо због улоге у релаксацији мишића.

Магнезијум је важан и за нормално функционисање мишићнога слоја материце, али и функционисање цревне перисталтике. Ниво женских хормона у трудноћи је врло висок, а покрети цријева успорени. Ту на сцену ступа магнезијум који може убрзати покрете на природан начин.

Трудницама се препоручује да буду умјерено активне и спроводе вјежбе управо прилагођене другом стању, како би себи олакшале сам порођај и боље се осјећале. Магнезијум је и у том случају сјајан ослонац и подршка када је ријеч о њиховим активностима.

У периоду уласка у менопаузу и током ње, због пада нивоа естрогена, промјене у организму жене су многобројне и она их тешко прати, али их може ублажити адекватном терапијом (хормонска терапија или терапија суплементима на бази фитоестрогена – из црвене дјетелине) уз допуну магнезијума.

ХОРМОНСКИ ДИСБАЛАНС

Усљед пада нивоа естрогена, жени пријети опасност од слабљења функције заштите срца и крвних судова, појаве метаболичког синдрома и гојазности (најчешће висцерална – у предјелу струка), појачане нервозе и несанице, слабљења структуре костију и појаве остеопорозе. Све поменуто утиче да се она осјећа несигурно и заборави на своју женственост.

Када наступи нервоза, унос магнезијума утицаће на кочење ослобађања норадренаила и адреналина (хормона одбране и страха), што ће умањити склоност ка стресу.

У организму се око 60 одсто магнезијума налази само у костима! Његова улога у превенцији остеопорозе огледа се у томе што помаже апсорпцију и метаболизам калцијума и фосфора, па тако учествује у минерализацији костију и њиховом очувању.

ПРЕВЕНЦИЈА ЈЕ ПОЛА ЗДРАВЉА

Везивањем калцијума за себе, магнезијум ће такође утицати и на спријечавање његовог таложења на зидове крвних судова, те ће бити помоћ и у превенцији атеросклерозе!

Све промјене и тегобе које се јављају у животу жене, не морају да буду и нису одраз слабости, већ управо чињеница да њена женственост пролази кроз разне фазе и оплемењује се: искуством, ставом, већом самоспознајом и храброшћу која краси управо жене.