latinica  ћирилица
03/12/2015 |  16:10 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

У Сребреници бесплатно мјерење гликолизираног хемоглобина

Данашњом акцијом бесплатног мјерења тромјесечног профила гликолизираног хемоглобина /ХбА1Ц/ за чланове Удружења дијабетичара и остале обољеле од шећерне болести у Сребреници је завршена двонедјељна активност организована поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса - 14. новембра.
Сребреница - мјерење шећера - Фото: СРНА
Сребреница - мјерење шећераФото: СРНА

Данашњим мјерењем ХбА1Ц профила обухваћено је 14 заинтересованих чланова удружења и других обољелих од ове болести, а акцију је организовало Удружење дијабетичара у сарадњи са Домом здравља из овог мјеста.

У просторији овог удружења истовремено је организован и љекарски преглед обољелих и прописивање или промјена одређених терапија пацијентима којима је то било неопходно.

У претходне двије седмице сребреничко Удружење дијабетичара организовало је низ активности поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса међу којима су уличне акције бесплатног мјерења нивоа шећера у крви и крвног притиска у Сребреници, Поточарима и Скеланима.

Организовано је и бесплатно мјерење ХбА1Ц профила за обољеле дијабетичаре у Скеланима гдје је формирана и секција обољелих од шећерне болести која ће дјеловати у саставу сребреничког Удружења дијабетичара.

Организована су и едукативна предавања о узроцима и симптомима шећерне болести, посљедицама и њеном лијечењу, као и округли сто на тему борбе против ове болести.

Удружење је потписало споразуме о сарадњи са Домом здравља, општином и још неколико установа и невладиних организација у Сребреници у циљу међусобне сарадње, помоћи и организованије борбе против дијабетеса, те омогућавања ефикаснијег рада овог удружења.

Сребреничко Удружење дијабетичара има око 100 регистрованих чланова и за већину је обезбиједило бесплатне апарате за мјерење нивоа шећера у крви, а број чланова се повећао претходних дана приликом провођења ових активности.

Ипак много већи број је обољелих који нису чланови и оних који не прихватају лијечење иако имају висок ниво шећера у крви што може довести до наглог слабљења и погоршања здравственог стања тих особа и нежељених посљедица које ова неизљечива болест изазива уколико се пацијенти не придржавају љекарске терапије и не брину о начину исхране, физичким активностима и животу уопште.

Предсједник удружења Милош Николић изјавио је Срни да је у оквиру ове двонедјељне активности откривен већи број случајева повишеног шећера код особа које нису регистроване као дијабетичари и да су многи послушали савјете и потражили љекарску помоћ.

Николић је истакао да ће бити организована још једна акција бесплатног мјерења тромјесечног профила хемоглобина за обољеле од дијабетеса 9. децембра да би се искористиле тракице, реагенсе и апарат које је удружење обезбиједило за ову акцију.

Он каже да ће до тада обавијестити већи број обољелих од дијабетеса и позвати да обаве бесплатно мјерење ХбА1Ц профила.