latinica  ћирилица
05/12/2015 |  14:09 ⇒ 14:28 | Аутор: Вечерње новости

Краљица јесени - златни рудник витамина

Печена или кувана дуња препоручује се анемичним особама, а помаже и код упале желудачне и цревне слузокоже. Чај од сјеменки смирује, помаже код несанице и прочишћава дах.
Дуња - Фото: Screenshot
ДуњаФото: Screenshot

Од октобра до децембра шири се опојан мирис дуње, воћке златножуте боје. Она је опорог укуса, али зато прави рудник хранљивих састојака, због чега је код старих народа била невјероватно цијењена. Сматрали су је симболом плодности, па су је јели и младенци уочи вјенчања. Французи вијековима праве сир од дуње, кувају плодове док не очврсну да се сијеку ножем, а Јованка Орлеанка је посебно вољела овај специјалитет. Стари Римљани су из дуње извлачили етерична уља и производили парфеме.

Потиче из Ирана и Анадолије, а самоникла врста у средњој Европи назива се "сидонијска крушка". Обилује витамином Ц, као и каротеном (провитамин А), витаминима Б1, Б2 и Б3, бакром, калијумом, калцијумом, магнезијумом, натријумом, гвожђем, сумпором, хлором. Садржи протеине, угљене хидрате, целулозу, танине и пектине, а мало калорија и масти.

Сјеменке имају 15 посто уља и много драгоцјеног састојка амигдалина (витамин Б17), који има антиканцерогено дејство. Богате су мастима, танином, пектином, шећерима, јабучном киселином, емулзином и протидом.

Код дуње су љековити плодови, листови и сјеме, од плода се прави сок и сируп који регулише рад цријева и спречава инфективне болести. Сок укуван са једнаком количином шећера, лијечи кашаљ, астму и акутну дијареју. Печена или кувана дуња се препоручује код упале желудачне и цријевне слузокоже, и анемије. Чај од сјеменки смирује, отклања несаницу и лош дах. Свјеже воће служи за припрему компота, мармелада и воћних кашица или одлично се слаже са печеним месом.

ПРЕПАРАТ ПРОТИВ БОРА

Народни љекари препоручују ефикасан препарат против бора: кашичица сјеменки дуње се ситно исјецка, истуца у авану и прелије са двије кашичице кључале воде. Смјеса се промијеша и остави десет минута да одстоји, а њоме се мажу лице, врат, руке, испуцале усне. То би требало радити редовно да би се боре ублажиле. Лосион за његу се припрема тако што се 200 г дуњине коре држи двије недјеље у 3 дл јаке ракије, најбоље комовице, а затим се то проциједи, сипа у три бочице и херметички затвори. Тиме се лице маже два пута дневно.

ЧАЈ ЗА ГРЛО И ПЛУЋА

Дуњу добро оперите, очистите, пресијеците на четири дијела. Одстранити сјеменке и тврди дио око њих, а меснати исијеците на листиће и ставите у литар вреле воде. Кувајте на умјереној температури 15 - 20 минута, оставите да се охлади. Проциједите и пијте у малим гутљајима током дана. Чај помаже код дисајних тегоба, кашља, промуклости и бронхитиса.