latinica  ћирилица
06/12/2015 |  21:07 ⇒ 21:07 | Аутор: Агенције

Истраживања: Узрок чешћих прехлада зими није хладноћа

Научници сматрају да разлог чешћих прехлада зими није хладноћа, већ боравак више људи у једној просторији, због чега се вирус прехладе и грипа много брже преноси.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

"Разлог повећања вироза зими није хладноћа, већ боравак у једној просторији више људи, који преносе вирус једни на друге", сматра Реџеп Адур, професор са Универзитета у Анкари.

Хладно вријеме подстиче људе да проводе више времена у затвореном простору и повећава вјероватноћу ширења вируса с једне особе на другу.

Акдур сматра да бисмо могли да избјегнемо епидемију грипа и прехладе уколико бисмо се придржавали одређених правила зими.

Професор је подсјетио да вирусима хладно вријеме шкоди и да је то разлог зашто су људи који бораве у топлим просторијама без провјетравања чешће склони томе да се разбољевају.

"Прехлађене особе не би требало да иду на посао, у школу или на друга мјеста у којима борави много људи. Укратко, требало би што мање да напуштају свој дом како бисмо спречили ширење вируса", рекао је Акдур.

Вирус се брже шири и дјелује ако постоји трајни или тренутни пад имунитета.

Све чешћа појава су и медицинске маске, које многи људи током зиме често користе. Љекари препоручују прехлађеним особама да на лицима носе маске, или неку другу препреку која би смањила ширење вируса. Сматрају да је врло важно и да често провјетравате просторије.