latinica  ћирилица
07/12/2015 |  16:17 | Аутор: Вечерње новости

Рижа за витак стас

Рижа је једна је од најстаријих јестивих биљака, садржи 13 процената воде, седам одсто протеина, чак 73 одсто угљених хидрата, а само 2,2 одсто масти.
Рижа - Фото: илустрација
РижаФото: илустрација

Укусна и здрава, омиљена дјеци и одраслима, рижа је права ризница хранљивих састојака. Једна је од најстаријих јестивих биљака, садржи 13 процената воде, седам одсто протеина, чак 73 одсто угљених хидрата, а само 2,2 одсто масти. Рижа је посебно богата минералима манганом, селеном, натријумом, калијумом, калцијумом, фосфором, магнезијумом, гвожђем, цинком, јодом, а садржи и витамине Е, Б1, Б2 и Б6.

Осим тога, добар је извор осам основних аминокиселина. У рижи нема глутена, због чега се посебно препоручује особама које су алергичне на овај састојак или имају проблеме са варењем.

Приликом куповина, имајте на уму да нутриционисти предност дају смеђој рижи. Ова врста је много здравија јер се у процесу обраде са зрна отклања само горњи најтањи слој, чиме се задржава велики проценат хранљивих састојака, што није случај са бијелом рижом.

Поједине америчке студије су чак потврдиле везу између смеђе риже и тјелесне тежине након темељног истраживања, којим је обухваћено 74.000 жена. Доказано је да испитанице у чијој исхрани је често заступљена ова врста житарица - немају проблем са гојазношћу.

Смеђа рижа је добар савезник здравља и због присуства селена, минерала за који је установљено да је веома дјелотворан у смањивању ризика рака дебелог цријева. А захваљујући већем садржају биљних влакана, утиче на снижавање холестерола, добар рад кардиоваскуларног система, смањује ризик за настанак дијабетеса, јача кости и отклања симптоме код жена у постменопаузи.